Friezenteam Avalon: piraten op paarden

Friezenteam Avalon: piraten op paarden
Foto: Friezenteam Avalon (aangeleverd)
Nieuws

De ruiters van Friezenteam Avalon zijn met hun Victoriaanse klederdracht en oerhollandse raspaarden een opvallende verschijning bij manege Sonniushof.

Anderhalf jaar geleden kregen enkele leden van wat nu Friezenteam Avalon is de ervaring van hun leven: zij stonden in het voorprogramma van de wereldberoemde Spaanse rijschool in Ahoy. Een ervaring die naar meer smaakte. Er werden andere ruiters enthousiast gemaakt voor een nieuwe showgroep. Een showgroep met echte Hollandse raspaarden: de Fries.

Foto: Friezenteam Avalon (aangeleverd)

Avalon koos uiteindelijk voor het altijd vermakelijke thema piraten. Hun gitzwarte Friezen lenen zich goed voor een dergelijk thema. De ruiters kozen voor hun kleding donkere barokjurken met gouden accenten, iconisch voor de Victoriaanse tijden waarin zij de kijkers mee willen nemen. Omdat caps verplicht zijn bij shows, werden de caps met foam gevormd tot piratenhoeden. De karakteristieke melodieën van Hans Zimmer en Klaus Badelt, bekend uit de Disneyfilmreeks Pirate Of The Caribbean, maken het plaatje compleet.

Te paard ‘dansen’ de tien leden van Avalon in vol ornaat bij verschillende concoursen in heel Nederland in de carousseldiscipline. In een wisselende samenstelling van acht ruiters galopperen zij hun geheel zelf bedachte kür, een kür die nu voor het tweede jaar opgevoerd wordt.

Op maandagavond verzamelt Friezenteam Avalon zich in de kantine van manege Sonniushof. Als de leden en hun ondersteuning bijgekletst zijn, worden de paarden uit de trailers gehaald en gezadeld. Eenmaal binnen zitten de ruiters snel op hun Fries om op te warmen. De training duurt een uur, waarbij het herkenbare strijkorkest van de Pirates films door de manege galmt.

De meeste Friezen zijn volwassen paarden, variërend in leeftijd van acht tot vijftien jaar. De jongste, een Fries van vijf jaar, galoppeert nog wat onwennig en onrustig achter de rest aan om ervaring op te doen. Het is voor de ruiters en de paarden hard werken: de rijders happen naar adem en de paarden dampen van de warmte.

Friezenteam Avalon is regelmatig in de regio te zien als showgroep met hun piratenshow. Zaterdag 9 februari is het team te vinden op een benefietconcours om geld op te halen voor de strijd tegen ALS. Wie deze dag in Den Dungen uitgedoste piraten op indrukwekkende, oerhollandse zwarte paarden ziet dansen, hoeft dan niet raar op te kijken.

Friezenteam Avalon: piraten op paarden

Friezenteam Avalon is te boeken op hun website, www.friezenteamavalon.nl. Op de site is ook meer informatie te vinden over het team, de paarden en hun ruiters. Ook is het team te volgen op Facebook en Instagram.

Post article

Post article