Search
Close this search box.

Ga de uitdaging aan om 40 dagen niet te drinken tijdens IkPas

Ga de uitdaging aan om 40 dagen niet te drinken tijdens IkPas
Foto: Ons Son en Breugel

Wethouder van den Nieuwenhuijzen, diaken Cooijmans en prins Ronald gaan na de carnaval zeggen IkPaS.

Vanaf woensdag 1 maart (voor de oplettende lezers de dag na carnaval) starten drie prominente dorpsbewoners met IkPas. De actie, georganiseerd door GGZ Brabant Zuid-Oost, is door wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen opgepikt om Son en Breugel attent te maken op de gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik. “Alcohol heeft veel effect op het brein, zeker bij jongeren. Met deze actie proberen we aandacht te vragen dat het okee is om keer een rondje over te slaan, om nee te zeggen. Met 40 dagen nee zeggen weten we uit onderzoek dat dat nog 5 tot 6 maanden effect heeft op het alcoholgebruik. Deelnemers voelen zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.” Mocht de wethouder tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen in de kamer komen, dan zal hij dit feestelijk vieren met een colaatje.

Ook Ronald Brekelmans, prins carnaval van Krutjesgat, en vier leden van het bestuur van de Krutjesrapers doen vrijwillig mee aan de actie. Prins Ronald doet zelf al twee jaar aan ‘detoxen’ na de carnaval, waarbij hij geen alcohol drinkt. “Voor mij was het niet zo moeilijk om hier ‘ja’ tegen te zeggen. Het is vooral voor de jeugd belangrijk, of het nu gaat om drank, drugs, roken, maakt niet uit. Ondanks de groepsdruk moet je kunnen zeggen ‘nee deze sla ik even over’.” Enkele leden van het bestuur van de Krutjesrapers hebben het idee ook vrijwillig opgepikt: voorzitter Jasper van Zuuren, penningmeester Edwin Sanders, secretaris Bjorn van Doremalen en adjudant Arjen Brand laten het alcohol tot aan pasen staan.

Diaken Wilchard Cooijmans van de Heilige Odaparochie vindt het ook belangrijk om tijdens deze vastenperiode stil te staan bij de gevolgen van alcohol. “Het is zo’n vanzelfsprekendheid om dat pilsje mee te pakken. Je wordt er bewust van hoe makkelijk je nog een pilsje pakt.” Na de carnaval breekt traditioneel de vastenperiode aan voor de katholieken, maar het ritueel is door de jaren heen flink verandert. De vastenperiode gaat met de tijd mee, zoals bijvoorbeeld 40 dagen minder social media. “Vroeger was het heel duidelijk: tijdens de vastentijd at je geen vlees, je at minder, alcohol was verboden… Maar tegenwoordig zeggen we dat je tijdens de vastenperiode zelf kiest wat voor jou belangrijk is.”

IkPas start 1 maart, waarbij 40 dagen afgezien moet worden zonder alcohol. Ook is er een mogelijkheid om 10 maart te beginnen zodat je 30 dagen kunt ontgiften. Tijdens de carnaval zal uitgebreid stil gestaan worden bij de actie, evenals social media. Ook worden er blauwe IkPas polsbandjes uitgedeeld, zodat iedereen trots kan laten zien dat zij de verleiding 40 dagen kunnen weerstaan. Aanmelden voor de actie kan op de website www.ikpas.nl, waarna het IkPas team je op de hoogte houdt.


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.


Lees meer over alcohol