Gebruik composteerbare plastic zakken in GFT-container toegestaan

Gebruik composteerbare plastic zakken in GFT-container toegestaan
Foto: Gemeente Son en Breugel
Nieuws

Het is toegestaan om composteerbare plastic zakken in de GFT-container te gebruiken. Het gebruik van deze zakken stimuleert onze inwoners om alle groente- fruit, tuinafval en etensresten via de groene GFT-bak af te voeren.

Composteerbare zakken zijn bedoeld om het ruikend materiaal in huis al in deelporties te scheiden, voordat het via de GFT-bak wordt afgevoerd naar de verwerker. Composteerbare zakken zijn herkenbaar aan het logo.

Achtergrond

Het is van groot belang dat er geen ander plastic wordt gebruikt in de GFT-container, want dan is er sprake van een vervuilde containerinhoud, waarvoor de afvalophalers de ‘rode kaart’ trekken. De container is immers bedoeld voor groente, fruit, tuinafval en etensresten. Met biologisch afbreekbare zakken is op zich ook niets mis. Aan de inhoud van een GFT-bak is het echter lastig om in één oogopslag te zien of het daadwerkelijk om afbreekbare zakken gaat of om vervuiling. Dat is een vervelend dilemma.

Composteerbaar plastic

Composteerbaar plastic dus kan zonder bezwaren in de GFT-bak worden gedeponeerd en wordt binnen de gewenste tijd geheel afgebroken.
Omdat het helpt bij goed scheidingsgedrag kiest de gemeente Son en Breugel ervoor om het gebruik van composteerbare zakken in de GFT-container toe te staan. Let wel; het gaat alleen om composteerbaar plastic dat herkenbaar is aan het logo.

GFT-containers met daarin plastic zakken zonder het logo “Composteerbaar” worden geweigerd, omdat door de ophaaldienst niet direct kan worden gecontroleerd of het in de containers aangetroffen plastic wel of niet biologisch afbreekbaar is. De inzameldienst wil hiermee voorkomen dat partijen GFT door het composteerbedrijf worden afgekeurd en alsnog als restafval naar de verbrandingsoven afgevoerd moeten worden.

Meer informatie over biologisch afbreekbaar plastic leest u op www.milieucentraal.nl.

 


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article