Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gedeputeerde Spierings grijpt in als Nuenen niet kiest voor fusie met Eindhoven

Nuenen en de bestuurlijke toekomst
Foto: Ons Son en Breugel

Als de gemeenteraad van Nuenen niet vrijwillig kiest voor een fusie met Eindhoven, dan zal de gedeputeerde Spierings daar hoogstpersoonlijk een stokje voor steken.

Gedeputeerde van Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant, Anne-Marie Spierings, heeft in een telefoongesprek aan burgemeester Maarten Houben van Nuenen aangegeven dat als de gemeenteraad van Nuenen niet vrijwillig kiest voor een fusie met Eindhoven, zij in zal grijpen. Dat meldt W70, de grootste politieke partij in de gemeenteraad van Nuenen, op hun Facebookpagina. Het gesprek zou gedeeld zijn door door een Nuenense wethouder en zijn bevestigd door burgemeester Houben.

“De fractie van W70 is verbolgen over deze werkelijk absurde uitspraak van de gedeputeerde” zegt Ralf Stultiëns, fractievoorzitter van W70 in een reactie. “Ze heeft met zowel de raad van Nuenen c.a. als die van Son en Breugel procesafspraken gemaakt.”

“In het kort: beide gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld een beslissing over hun bestuurlijke toekomst te maken. Als Spierings dan nú – ruim voor voornoemde beslissingsmomenten – met een dergelijk keihard dreigement komt, spreekt dat eerlijk gezegd allesbehalve van enige transparantie c.q. eerlijkheid. Een gedeputeerde onwaardig! Wij gaan er dan ook vanuit, dat Provinciale Staten mevrouw Spierings op het spreekwoordelijke matje zal roepen. Zo gaan we namelijk niet met elkaar om!”

De houding van gedeputeerde Spierings is opmerkelijk: de provincie heeft aan de gemeentes Nuenen en Son en Breugel gevraagd om zelf een visie te geven op de toekomst en deze kenbaar te maken. Beide gemeentes zijn nu volop bezig met hun toekomsttraject, wat Son en Breugel doet in de vorm van de Spreek Je Uit campagne. Met deze opmerking zou de 100.000 euro die geïnvesteerd is in dit traject voor niets zijn.

De provincie kan een fusie tussen twee gemeentes wettelijk gezien niet opleggen: de Tweede Kamer moet instemmen als twee gemeentes willen fuseren.


Lees meer over de fusieplannen van de provincie


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.