Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geen ruimte voor statushouders in units Veerstraat volgens gemeenteraad

Tijdelijke woonunits aan de Veerstraat in beschermde opslag
Foto: Ons Son en Breugel

Nuenen zit weer in de problemen, dit maal om het huisvesten van statushouders. Via een brief vroeg de regio om de tijdelijke units in de Veerstraat te gebruiken om de druk te verlichten.

Een verraste gemeenteraad nam kennis van de brief, verzonden door de negen portefeuillehouders Wonen uit de Brainport regio. Tenminste, zo staat er in de brief, maar wethouder Robert Visser plaatste de kanttekening dat hij zich niet kan vinden in de brief en duidelijk aan heeft gegeven dat de units weg gaan. De units stonden op een lijst met beschikbare ruimte die eventueel aangewend kon worden voor statushouders, maar is inmiddels een gepasseerd station.

De gemeenteraad was het eens met de wethouder: er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de units. Ook het coalitieakkoord zegt dat de units zo snel mogelijk weg moeten. Het feit dat Nuenen niet kan voldoen aan haar taakstelling moet niet het probleem worden van Son en Breugel, die Nuenen al op vele vlakken dreigt te moeten helpen door de bestuurlijke crisis die er heerst. Son en Breugel heeft het uit monde van wethouder Kees Vortman op orde: de gemeente is goed op weg om de 43 statushouders die zij onder moeten brengen een huis te geven. Wel benadrukt de wethouder dat Son en Breugel een lange urgentielijst heeft voor sociale woningen, of je nu statushouder of staatsburger bent.

Inspreker Huib van Rooij heeft zelf last van de units in de Veerstraat, die praktisch in zijn tuin staan. De units waren in 2008 geplaatst in samenspraak met de buurtbewoners. De Veerstraat is coulant geweest bij de aanleg van de tijdelijke units voor de verbouwing van de Vloed en toen de units na vijf jaar gedoogd werden om de senioren in het verzorgingscomplex in Best te helpen. Maar van Rooij benadrukt dat er duidelijke afspraken zijn omtrent de units en oktober 2016 de units weg moeten zijn.

De boodschap was helder: de units moeten weg uit de Veerstraat. Het COA en de regio kunnen niet verzoeken om een bouwwerk dat nu al illegaal staat in stand te houden tegen afspraken in. Het college spreekt komende dinsdag over de kwestie.


Lees meer over statushouders