Zoek
Sluit dit zoekvak.

Forum voor Democratie dreigt gemeente voor de rechter te slepen

rechtszaak forum voor democratie
Foto: Pixabay CC0

Gemeente Son en Breugel staat mogelijk een rechtszaak te wachten, aangespannen door Forum voor Democratie.

Via een brief laat het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan de gemeente Son en Breugel weten dat ze eisen dat alle reguliere stembureaus open gaan, meldt Forum voor Democratie. De gemeente krijgt tot 16:00 uur vandaag de tijd om een reactie te geven en stappen te ondernemen. Gebeurt dat niet, dan neemt het advocatenkantoor vervolgstappen, waarbij een gang naar de rechter mogelijk is. Ook minister Plasterk ontving een soortgelijke brief met een sommering om iets te doen aan het probleem van het sluiten van stembureaus, waarbij een gang naar de rechter mogelijk is als het ministerie geen gehoor geeft.

De gemeente Son en Breugel sluit 70% van de stembureaus tijdens het aankomende raadgevend referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne op 6 april. Daar waar bij reguliere verkiezingen en referenda tien stembureaus worden geopend, gaan er nu drie open. De gemeente verwacht een lage opkomst, zonder onderbouwing. Een frustratie van de democratie volgens vele, waaronder initiatiefnemers van het referendum GeenPeil en Forum voor Democratie.

Onderzoek

Forum voor Democratie haalt in de brieven onder andere enkele onderzoeken uit de Verenigde Staten, Canada en Verenigd Koninkrijk aan die aantonen dat aantal, afstand naar- en locatie van de stembureaus wel degelijk invloed hebben op de opkomst. Ook ouderen en gehandicapten worden benadeeld door het sluiten van stembureaus (zo is bijvoorbeeld het stembureau in de Vloed in tegenstelling tot reguliere verkiezingen en referenda gesloten), een schending van artikel 29 van het ‘VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ volgens Forum voor Democratie.

“Als de politiek het hier laat afweten moet de rechter spreken” zegt Thierry Baudet, jurist en grondlegger van Forum voor Democratie.

Extra geld

De gemeente krijgt van de overheid 14.000 euro, plus een extraatje van 7.000 euro afkomstig uit de 10 miljoen euro die extra ter beschikking is gesteld door de overheid. Ondanks de extra financiering, opent de gemeente geen extra stembureaus. Het geld wordt nu gebruikt om de last op de gemeentebegroting te verlichten.

Lees ook