Geheimzinnigheid over extra kosten verhuizing bibliotheek

Geheimzinnigheid over extra kosten verhuizing bibliotheek
Foto: Ons Son en Breugel

De verhuizing van de bibliotheek is vermoedelijk duurder dan oorspronkelijk gecommuniceerd, een zaak dat op de bodem uitgezocht zal worden.

Twee weken geleden werd het college van burgemeester en wethouders op de hoogte gesteld van extra kosten voor de verhuizing van de bibliotheek naar het Vestzak. Eind december werden de leden van de gemeenteraad bijgepraat over de gemaakte kosten voor het tijdelijk huisvesten van de bibliotheek in units, waarmee een kostenplaatje van 250.000 euro gemoeid was voor een periode van twee jaar.

“Het probleem is veertien dagen geleden gesignaleerd door het college,” zei wethouder Eef van Turnhout tijdens de laatste commissie grondgebiedzaken in de huidige samenstelling. “Het eerste wat het college heeft gezegd is ‘we gaan het tot op de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren’. Het tweede dat we hebben gezegd hebben is ‘we houden dit niet onder de pet, we schuiven het niet weg maar we gaan open en eerlijk naar de gemeenteraad en commissie om te zeggen dat er iets gruwelijk mis is gegaan’. We weten niet wat, maar u bent als een soort winstwaarschuwing op de hoogte gesteld dat er iets serieus aan de hand is.”

Tijdens de herfstvakantie was het gemeentehuis minder bezet en was de druk hoog, zei de wethouder. De bibliotheek moest verhuizen om op schema te blijven voor de sloop en nieuwbouw van het gemeentehuis, waardoor er mogelijk intern goedkeuring is gegeven voor werkzaamheden waarbij er vermoedelijk geen budgetrecht was. “Wat is gebeurd is dat er gewerkt werd en dat er een tegenvaller tegen was gekomen. Iemand heeft telefonisch of per mail opdracht of toestemming gegeven. Dat zijn we aan het uitzoeken.”

Het gevolg is dat de verhuizing duurder uitkomt dan verwacht door extra kosten voor onder andere brandwerende maatregelen. Hoeveel deze extra kosten zijn wil wethouder van Turnhout nog niet in het openbaar zeggen, omdat er eerst intern onderzoek gedaan zal worden door de concerncontroller waar het mis is gegaan en wat de precieze schade is. Pas daarna zal de gemeenteraad (vertrouwelijk) geïnformeerd worden over de hoogte van de extra kosten. De houding en bewoording van de wethouder doet vermoeden dat het een aanzienlijk bedrag is.

 

Post article

Post article