In een wanhoopspoging om de Sint-Petrus’ Bandenkerk van sloop te behoeden start Geit Emmery een procedure om er een rijksmonument van te maken.
Volgens de markante archoloog Geit Emmery begaat de politiek een enorme vergissing door de kerk af te laten breken om plaats te maken voor het MFA en woningen. Geit vertelt waarom hij de procedure is gestart om de kerk een rijksmonument te maken aan het Eindhovens Dagblad. “In de hoop dat hogere instanties, zoals de Rijksdienst, betrokken raken bij hetgeen hier in Son en Breugel gebeurt. En in de hoop dat de politiek in Son alsnog een pas op de plaats maakt en zich achter de oren krabt. Denk nou eens na over de consequenties van je besluiten! Son gaat heel slecht om met zijn erfgoed.”
De Heilige Oda parochie wil de grond onder de huidige Sint-Petrus’ Bandenkerk verkopen aan de gemeente en een nieuwe kerk bouwen achter de kerktoren. In de overeenkomst is bedongen dat de kerk gesloopt opgeleverd dient te worden, wat tegen het zere been is van veel dorpsbewoners en parochianen. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de koop van de grond toestaan zodat het geplande MFA er toch kan komen. De parochie heeft inmiddels al een sloopmelding gedaan bij de gemeente en zijn slopers al volop onderzoek aan het doen.
Volgens Geit Emmery dient de Sint-Petrus’ Bandenkerk behouden te blijven. De kerk uit 1959 was zijn tijd ver vooruit door de manier waarop het dak zonder draagconstructie gebouwd is. Ook de gevel, dat het verhaal van Petrus uit moet beelden, is uniek in Nederland. In de procedure voor rijksmonumenten zal advies worden gevraagd aan het college van burgemeester en wethouders. Het vorige college heeft al aangegeven dat zij de kerk geen monument willen maken en het huidige college lijkt hier hetzelfde over te denken.
In een interview met Toine Buytels in de WeekendBuijteling vertelt Geit wat er allemaal onder de kerk verborgen ligt. Zo ligt er een middeleeuws grafveld met nog gave gemetselde graven, compleet geconserveerde gave resten van een jachtkamp uit de vroege steentijd, belangrijke sporen uit de Romeinse tijd, sporen uit de volle Middeleeuwen en aanwijzingen voor een belangrijke rol voor Son en Breugel met betrekking tot de kerk rond 800 tot 1000 na Christus. Volgens Geit schiet de gemeente ernstig tekort in de bescherming en conservering voor dit kostbare erfgoed.
Lees meer over de sloop van de kerk
- Parochianen moeten lijdzaam toezien hoe het MFA de kerk sloopt
- Parochianen willen hergebruik kerk weer op de MFA agenda
- Gemeente en parochie komen aankoop kerk overeen