Gemeente besluit tijdelijke units voor bibliotheek toch te kopen

Vertrouwelijk inzicht gemeenteraad in facturen meerkosten bibliotheek
Foto: Ons Son en Breugel

De bibliotheek gaat voor langere tijd de tijdelijke units waar zij nu zit thuis noemen. De gemeente heeft hiervoor de units aangekocht.

Het college van burgemeester en wethouders zat met een dilemma. Aanvankelijk zou de bouw van het dorpshuis in 2018 beginnen, waarin ook de bibliotheek een nieuw onderkomen zou vinden. Door de gewijzigde plannen voor het dorpshuis zal bibliotheek Dommeldal langer onderdeel moeten worden van het Vestzak, waar het nu in tijdelijke units gehuisvest is. De units waren voor ongeveer twee jaar gehuurd voor 275.732 euro, maar in mei 2019 loopt deze termijn af.

“De aanschaf van de units stamt uit het idee dat de kerk plat zou gaan en er snel een dorpshuis zou komen,” licht burgemeester Hans Gaillard toe. “Nu weten we dat het enige tijd gaat duren. Al die tijd zal de bibliotheek daar blijven zitten [in het Vestzak, red.] en dan moet je in overleg om te kijken of het niet beter is om de units te kopen.”

Het college besloot op basis van de berekening voor beide opties (huren en kopen) te kiezen voor het kopen van de units. Met de koop van de units is een bedrag van 274.572 euro gemoeid. De afschrijvingskosten á 192.322 euro komen uit het potje voor het groeipad centrumontwikkeling.

Bezoekers van de bibliotheek hoeven zich de komende tijd in ieder geval niet te vervelen. Komende week hebben zij een pop-up kaaswinkel en kookworkshop en start de expositie Grenzeloos Genieten. Ook sloegen de bibliotheek, de gemeente en drie nadere instanties de handen ineen om het Taalpunt te openen, om laaggeletterdheid in Son en Breugel tegen te gaan.

Post article

Post article