Gemeente bestrijdt eikenprocessierups midden in de nacht

Een nest met eikenprocessierups tegen een boom
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Bas de Coster (42) lag zondag op maandagnacht heerlijk te slapen in zijn huis in Son en Breugel. Maar rond een uur of een werd hij gewekt door een langsrijdende tractor die de eikenprocessierups aan het bestrijden was. “Ik dacht: wat is dit nou toch? Dit ga je toch niet in de nacht doen?”

“Ik hoorde wat bromgeluiden en werd daar wakker van. Ik dacht dat er een veegwagen door de straat reed, maar toen zag ik ineens die tractor met een spuiter op de bomen gericht”, zegt Bas tegen Omroep Brabant, die er nog steeds niets van snapt. Hij ging weer in bed liggen en tien minuten later kwam de bestrijdingswagen weer langs.

De gemeente laat weten dat het vocht van het bestrijdingsmiddel Xentari ’s nachts het beste opgenomen wordt door de bladeren van eikenbomen. “Hierdoor gaan de jonge eikenprocessierupsen snel dood. Overdag neemt het blad geen vocht op”, zegt Bram van ’t Hof, coördinator groenvoorziening.

Volgens hem mag het daarna 24 uur lang niet regenen, omdat het gif anders van d bomen afdruipt en het dan minder effectief is. “Daarnaast wordt er in de nacht bestreden omdat de meeste bewoners dan thuis zijn en niet blootgesteld worden aan het gif. We hebben er niet meer aan gedacht om het tijdstip te communiceren. We hebben in krant aangegeven dat in de tweede week van mei, de eikenprocessierupsen bestreden gaan worden. Maar we hebben er niet meer aan gedacht om het tijdstip te communiceren”, zegt Van ’t Hof. Xentari, het gebruikte gif, is omstreden. Uiteindelijk wil de gemeente Son en Breugel ook van het middel afstappen.

De bewoners van de wijk de Gentiaan kunnen vannacht lekker slapen. Maar over tien dagen is dat anders, dan is de tweede en laatste nachtelijke bestrijdingsronde aan de beurt.

Post article

Post article