Search
Close this search box.

Gemeente gaat vier zebrapaden dit jaar extra verlichten

Ledverlichting bij zebrapaden
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeente gaat vier zebrapaden in het dorp extra verlichten, nadat uit onderzoek is gebleken dat deze oversteken niet voldoen aan de zichtbaarheidsnormen.

In 2017 werd gestart met het compleet vervangen van alle lichtarmaturen in Son en Breugel. De gehele gemeente stapte over op ledverlichting, wat een grote reductie in stroomverbruik op zou leveren. Ook werden zogenaamde ‘kattenogen’ geplaatst in de Nieuwstraat om de maar liefst dertien zebrapaden in deze straat extra op te laten vallen. Maar leden van de gemeenteraad vonden dat er nog verbetering mogelijk was, voornamelijk om de zichtbaarheid van zebrapaden te verbeteren.

“Voor de toetsing van de nachtelijke zichtbaarheid heeft een schouw plaatsgevonden van de zebrapaden in het kader van veiligheid en verkeer,” zegt wethouder Jan Boersma als antwoord op gestelde vragen. “Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de zebrapaden voldoet aan de nachtelijke zichtbaarheid.” Het onderzoek wijst uit dat de zebrapaden op de hoek Boslaan/Heistraat, de kruising Afrikalaan/Vlielandlaan, de bocht Afrikalaan naar SBC en de kruising Brabantlaan niet voldoen.

De zebrapaden worden in de periode maart/april van dit jaar aangepakt. Hoe deze verbeteringen vorm gaan krijgen, is niet bekend.