Search
Close this search box.

Gemeente krijgt wind van voren van GeenStijl

Wat stemde Son en Breugel in 2012 tijdens de verkiezingen?
Foto: Luijt CC0

GeenPeil gooit met modder, en bijna bovenaan het verlanglijstje prijkt de gemeente Son en Breugel.

Op de ‘GeenPeil Gemeente Wacht‘, waar vrijwilligers de statistieken voor het komende raadgevend referendum in kaart brengen, komt Son en Breugel op de derde plaats. Dit is geen goed teken: het sluiten van 7 van de 10 stemlokalen tijdens het volgende referendum wordt de gemeente niet in dank afgenomen. Alleen de gemeentes Rhenen en Oldenzaal doen het slechter.

Het sluiten van 7 van de 10 stemlokalen zorgt voor een flinke weerstand in de lokale politiek. VVD Son en Breugel haalde fel uit naar het college vanwege de beslissing. Het college verwacht geen hoge opkomst, zonder dit te onderbouwen. De VVD vroeg aan wethouder John Frenken hoe het college bij dit standpunt is gekomen. “We weten het niet, maar we weten wel dat de opkomst laag zal zijn” was het antwoord van de wethouder.

GeenPeil, een initiatief van GeenStijl en Forum voor Democratie, haalde in 2015 427.939 geldige handtekeningen op om een raadgevend referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne af te dwingen. Nu het referendum op 6 april van dit jaar een feit is, zijn er veel gemeentes die niet alle stemlokalen open gooien. Minder stemlokalen zorgt ook voor een verslechtering van de stempositie, gezien kiesgerechtigden verder moeten reizen of langer moeten wachten voor het stemlokaal.