Search
Close this search box.

Gemeente reageert laconiek op stijging Misdaadmeter

politie misdaadmeter inbraak diefstal pallaspad 2 ton
Foto: Pixabay CC0

Gister werd de Misdaadmeter van het AD gepresenteerd. De cijfers van Son en Breugel waren uiterst opvallend. Ons Son en Breugel vroeg gemeente Son en Breugel om een reactie op de cijfers.

In de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad eindigt Son en Breugel op de 176ste plaats. Bij het onderzoek van een jaar geleden kon Son en Breugel nog op de 251ste plaats terug gevonden worden, waarmee Son en Breugel dus in een jaar tijd 75 plaatsen is gestegen.

Hoewel straatroof, woning-, schuur- en autoinbraak daalde, steeg het aantal zakkenrollen, mishandelingen, bedreigingen en vernielingen. Netto gezien heeft Son en Breugel in 2014 30 aangiftes minder dan in 2013, maar stijgt desondanks op de Misdaadladder.

Frits Driessen, beleidsmedewerker integrale veiligheid en handhaving bij gemeente Son en Breugel, doet laconiek over de stijging. “Hecht geen enkele waarde aan de AD Misdaadmeter en pas vooral het beleid hierop niet aan.”

Veiligheidsgevoel

Driessen maakt zich met de significante stijging, de hoogste in de regio, dus geen zorgen. Wel voegt Driessen toe dat volgens hem aangiftes van mishandeling en woninginbraken zwaar wegen in de Misdaadmeter. Joost Claassen, medewerker van de communicatie afdeling van gemeente Son en Breugel, voegt hier aan toe: “Een enkele caféruzie of vechtpartij op het voetbalwedstrijd kan al leiden tot een veelvoud van aangiften. Dat zegt nog niets over het aantal veroordelingen, seponeringen, ontvankelijkheid van aangiften ed., laat staan over gevoel van veiligheid bij de inwoners van een gemeente.”

Driessen merkt op dat het gevoel van veiligheid in Son en Breugel juist is verbeterd. “Uit de laatst gehouden Veiligheidsmonitor (2013) waardeert de inwoner van Son en Breugel de veiligheid met een 7,5. In 2009 was dat een 7.”

Meer informatie