Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeente sluit zich aan bij collectief voor aanleg glasvezel buitengebied

Gemeente sluit zich aan bij collectief voor aanleg glasvezel buitengebied
Foto: Pixabay CC0

Door zich aan te sluiten bij Mabib is glasvezel voor het buitengebied weer een stap dichterbij.

Wethouder Kees Vortman gaat de samenwerking aan met Mabib (Maatschappij voor Breedband Internet Brabant) in een poging om het buitengebied van Son en Breugel op het glasvezelnetwerk aan te sluiten. Met het aangaan van de samenwerkingsovereenkomst komt voor zo’n 160 adressen in het buitengebied sneller internet weer een stap dichterbij.

Kees Vortman is verheugd met de overeenkomst. “Als je kijkt naar het buitengebied van Son en Breugel: met zo’n 160 woningen krijg je het zelf nooit voor elkaar om glasvezel aan te leggen. Als je in een collectiviteit inhaakt dan heb je de kans dat het wel gebeurd. Dat was voor mij reden vorig jaar om te zeggen ‘ik ben aan boord, ik wil hier heel graag verder in’.”

Het collectief is in twee clusters gedeeld. In het eerste cluster hebben de gemeentes Asten, Someren en Cranendonk zich aangesloten en in cluster twee Eindhoven, Nuenen, Son en Breugel, Laarbeek en Gemert-Bakel. Tussen april en juli worden brieven verzonden naar zo’n 6300 huishoudens in deze clusters om inwoners en bedrijven op te roepen mee te doen. Als de drempel van 55% gehaald wordt, gaat de aanleg van glasvezel door en start de aanleg in september in het eerste cluster. De aanleg moet uiterlijk in 2018 klaar zijn.

Volgens wethouder Vortman is het bedrag dat gevraagd gaat worden niet onredelijk. Er komen twee mogelijkheden: afkopen voor een eenmalig bedrag of aansluitkosten plus een maandelijks bedrag. Hierbij geldt wel dat huishoudens die al toegang hebben tot het kabelnetwerk van Ziggo buitengesloten worden. “Glasvezel heeft altijd mijn voorkeur boven welk ander alternatief dan ook. Glasvezel heeft de snelheid van het licht, het is het snelste wat je maar kunt bedenken.”


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.