Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeente tekent overeenkomst voor nieuwe LED verlichting

Foto: Ons Son en Breugel

Son en Breugel maakt zich op om een verledslag te maken. Vanaf medio september zal Ziut aan de slag gaan in Son en Breugel om alle straatverlichting te vervangen voor LED verlichting.

Vandaag ondertekenden wethouder Kees Vortman namens de gemeente Son en Breugel en Hay Dohmen namens Ziut het contract dat voorziet in het plaatsen van 351 nieuwe lichtmasten, het vervangen van 1456 afgeschreven lichtmasten en voorzien van 4700 verlichtingsarmaturen met LED verlichting.

Ziut, een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van openbare verlichting, is als winnende partij uit de openbare aanbesteding gekomen en gaat alle openbare verlichting in de gemeente in één keer ‘verledden’. Hiermee maakt het gemeentebestuur forse slagen met zijn duurzaamheidsambities. De gemeente heeft zich geconformeerd aan het landelijke energieakkoord om in 2030 50% te besparen op het energieverbruik van de openbare verlichting.

Door de huidige verlichting in één keer om te bouwen naar duurzame led-verlichting voldoet de gemeente meteen aan deze ambitie. De openbare verlichting voldoet aan de ROVL-norm en de gemeente bespaart jaarlijks 450.000 KWh stroom en dat is circa 50% van het huidige energieverbruik voor de openbare verlichting. Daarnaast zal een forse besparing worden behaald op het onderhoud van de openbare verlichting. Ook het aantal storingen aan de openbare verlichting zal met deze ombouw flink verminderen.

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft besloten om de operatie in één keer uit te voeren. Daarmee wordt onmiddellijk een maximale energie- en kostenbesparing gerealiseerd, terwijl er ook een aanbestedingsvoordeel ontstaat door aankoop in één keer. Met de vervanging en overgang naar led-verlichting is een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro gemoeid. Ziut zal medio september beginnen om Sonniuspark te voorzien van de broodnodige verlichting. Ook de Rooijseweg zal hierin meegenomen worden. Vanaf 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, zal in de Nieuwstraat begonnen worden met het vervangen van armaturen in twee ploegen. Binnenkort zal er een tijdsschema beschikbaar worden.

Op evenementenpleinen en in het winkelgebied in het centrum komt led-verlichting die op afstand kan worden geregeld. Tevens komen er in het kader van de verkeersveiligheid, onder andere bij een aantal voetgangersoversteken in het centrumgebied, autonoom werkende Sola led-signaalgevers (enkelzijdig knipperend).

Op 1 maart 2018 zijn ze klaar. Ziut verzorgt na oplevering ook het onderhoud van de installatie en heeft 24-uurs storingsdienst. Ziut informeert het publiek over het werk in Son en Breugel en in samenwerking met de gemeente wordt ook een project-website ontwikkeld waar onder meer de gefaseerde planning te vinden zal zijn. Voorafgaand aan de omvangrijke klus, worden inwoners uitgenodigd voor een presentatie op de Duurzaamheidsmarkt, die op dinsdagavond 10 oktober op de Dag van de Duurzaamheid plaatsvindt, een presentatie die -indien nodig- vaker gehouden wordt.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play