Met een aanpassing van de APV gaat de gemeente Son en Breugel de strijd aan tegen het gebruik van lachgas, wat populair is onder jongeren.
Één op de vijf jongvolwassenen in de leeftijdsgroep 20 tot 24 jaar heeft ooit lachgas gebruikt. Door het inademen van distikstofmonoxide kom je vrijwel meteen in een roes die maximaal vijf minuten kan duren. Het zorgt er ook voor dat je in lachbuien terecht kan komen. Maar er zijn ook schadelijke effecten op korte en lange termijn zoals zuurstoftekort, blijvende gehoorschade, bevriezing van de longen en tempering van hersenontwikkeling.
Omdat lachgas vrij gemakkelijk te krijgen in, bijvoorbeeld in patronen voor slagroomspuiten, is lachgas steeds populairder aan het worden. Na het gebruik van lachgas worden ballonnen en patronen vaak achtergelaten in de openbare ruimte.
Verbod
Reden voor de gemeente om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het is nu nog niet mogelijk om handhavend op te treden tegen het gebruik, waardoor de aanpassing nodig is. De aanpassing wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
De gemeente kiest er zo voor om niet te wachten op een landelijk verbod dat het kabinet in wil stellen. Volgens het NOS sluit de gemeente Son en Breugel zich bij goedkeuring door de gemeenteraad aan bij 184 andere gemeentes in Nederland die in hun APV maatregelen nemen tegen het gebruik van lachgas.