Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeenten trekken samen op voor nieuw opvangcentrum zwerfdieren

17 gemeenten deze zorgplicht overgedragen aan de Dierenbescherming Brabant Zuid Oost en vangt dierenopvangcentrum De Doornakker deze dieren voor ons op.
Foto: Pixabay CC0

Iedere gemeente heeft een zorgplicht voor gevonden en/of loslopende dieren binnen de gemeentegrenzen. Voor gemeenten is het echter praktisch onmogelijk deze dieren zelf in bewaring en verzorging te nemen.

Daarom hebben zeventien gemeenten deze zorgplicht overgedragen aan de Dierenbescherming Brabant Zuid Oost en vangt dierenopvangcentrum De Doornakker deze dieren voor ons op. De huidige overeenkomst met de Dierenbescherming loopt tot 31 december 2019.

De opvanglocatie De Doornakkers in Eindhoven voldoet echter niet meer aan de eisen van deze tijd en kan ook niet worden gemoderniseerd. Daarom is regionaal besloten een nieuw opvangcentrum voor dieren te bouwen in de gemeente Eindhoven. De gemeente Eindhoven gaat de nieuwbouw realiseren en aanbesteden. Voor de exploitatie van het opvangcentrum schrijven de zeventien deelnemende gemeenten gezamenlijk een aanbesteding uit.

De samenwerkingsafspraken rondom dienstverlening en opvang van zwerfdieren na 1 januari 2020 en de realisatie van een nieuw opvangcentrum worden vastgelegd in een convenant dat de 17 gemeenten (Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel. Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-de Mierden, Someren, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre) binnenkort zullen ondertekenen.