Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeentepagina – week 44 2018

gemeente gemeentepagina bekendmakingen algemene zaken grondgebiedzaken burgerzaken
Foto: Ons Son en Breugel

Gemeente Son en BreugelMededelingen, afvalschema’s en vergunningen: dit is de gemeentepagina van week 44 2018.

Agenda

DatumAanvangOnderwerpVoor wieWaar
1 nov20.00 uurGemeenteraadsvergaderingOpenbaarRaadzaal
7 novVervaltSpreekuurHans Gaillard
8 nov18.00 uurGemeenteraadsvergaderingOpenbaarRaadzaal
18 nov15.00 uurOntvangst St. NicolaasOpenbaarBordes gemeentehuis

Mededelingen en berichten

Geen spreekuur Hans Gaillard op 7 november

Op woensdag 7 november vervalt het spreekuur bij burgemeester Hans Gaillard. Een afspraak voor de week erna kunt u maken via 0499 – 491405 of bestuurssecretariaat@sonenbreugel.nl.

Als het spreekuur ‘vol’ mocht zijn noteren zij uw naam, adres en telefoonnummer en maken in overleg een afspraak voor een volgend spreekuur. Overigens is iedereen welkom op het spreekuur, een afspraak maken is niet noodzakelijk

Gemeenteraadsvergadering donderdag 8 november 2018, 18.00 uur

Let op: afwijkende aanvangstijd

Volgende week is er een vergadering van de gemeenteraad in het gemeentehuis. Iedere raadsvergadering begint met een opening, spreekmogelijkheid voor het publiek over onderwerpen die op de agenda staan, vaststelling van het verslag van de vergadering van de vorige keer en ingekomen stukken en mededelingen en rondvraag. Hieronder leest u de agenda’s van de vergadering.

 • Meerjarenbegroting 2019 – 2022.
 • Vaststellen belastingverordeningen 2019

Openbare vergadering

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. U kunt de stukken die daarbij horen op onze website bekijken. Kijk op www.sonenbreugel.nl onder Bestuur en Organisatie, Gemeenteraad, Vergaderkalender.

Spreekrecht

Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad heeft u spreekrecht. Dit houdt in dat u aan het begin van de vergadering uw mening kunt geven over onderwerpen die op de agenda staan. Als u uw mening wilt laten horen, moet u dit voor de vergadering doorgeven aan de griffier. U krijgt 5 minuten het woord. U kunt uw verhaal op papier zetten en daarna uitdelen aan de aanwezigen.

 

Bladseizoen 2018 – 2019

Bladkorven

Het bladseizoen staat weer voor de deur. Binnenkort plaatsen we 60 bladkorven (42 gewone en 18 extra grote), waarin u het gevallen blad bij u voor de deur kunt verzamelen. Let op: graag alléén blad, dus geen snoeihout of takken. De korven worden met grote stofzuigers geleegd en takken blokkeren de machines. We danken u hartelijk voor de hulp bij het bladvrij maken van de straat. De exacte locaties en aantallen vindt u bij ‘Het laatste nieuws’ op onze website.

Bladblazen

Wekelijk trekken onze wijkteams op maandag en dinsdag het dorp in met bladblazers om het afgewaaide blad op straat te verzamelen zodat een zuigwagen dit gemakkelijk kan weghalen. Door de droogte van de afgelopen maanden het bladblazen zorgen voor flinke stofwolken. Wekelijks zullen we daarom aangeven waar we het blad gaan blazen, zodat u hier rekening mee kunt houden (bijv. ramen sluiten, auto’s wegzetten).

Planning

 • Op maandag 5 november worden in de ochtend straten in het centrum van Son en in de middag straten in De Gentiaan bladvrij gemaakt.
 • Op dinsdag 6 november worden in de ochtend straten in De Breeakker en in de middag straten in Breugel bladvrij gemaakt

Zondag 4 november controle op aanlijnen van honden

Op zondag 4 november 2018 zijn de Buitengewone opsporingsambtenaren (Boa’s) van Nuenen en Son en Breugel, samen met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst Oost Brabant aanwezig in het buitengebied, waaronder de omgeving Oud Meer, om bezoekers te controleren op het aanlijnen van honden op plaatsen waar dat verplicht is.

Het aanlijngebod is ingesteld ter bescherming van de bijzondere flora en fauna in een gebied en om hinder en gevaarlijke situaties voor andere inwoners te beperken.

Ondanks dat veel hondenbezitters zijn aangesproken op het aanlijngebod, hebben we gemerkt dat het vaak wordt genegeerd. Bij constatering van een overtreding, riskeert de hondenbezitter een boete van € 95,-.

Vastgestelde losloopgebieden

In Son en Breugel mogen honden los lopen:

 • Bijenlaan vanaf de hoek Eiffellaan richting viaduct A50 voor 400 m
 • Kanaaldijk Noord na zijweg Houtens tot Kanaaldijk Noord 18
 • Kanaaldijk Noord na zijweg de Molenstraat tot Brug Hooijdonk
 • Kanaaldijk Noord na Stakenburgstraat 21 tot Kwadestraat
 • Gebied de Sonse Bergen tussen Planetenlaan, H. Veenemanstraat, Hoefbladlaan en water de Dode Arm van de Dommel
 • Bosgebied tussen Gentiaanlaan, Bestseweg en bewoning Muzenberg, Fonteinberg, Geuzenberg, Hoogenberg en Potjesberg

In deze gebieden mag (minimaal) 1 begeleider maximaal 3 loslopende honden bij zich hebben. Deze regel is ingesteld omdat andere hondeneigenaren en wandelaars zich onveilig voelen in de nabijheid van grote groepen loslopende honden zonder voldoende toezicht. In de losloopgebieden en de losloopwegen hoeft u de poep niet op te ruimen.

Op álle andere plekken in het dorp is het verplicht de hond aan te lijnen.

Start Week van Pleegzorg

Woensdag 31 oktober start de vierde editie van de Week van de Pleegzorg. Deze week is een initiatief van Pleegzorg Nederland in samenwerking met de 28 regionale pleegzorgorganisaties. Het doel is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in ons land. Wij onderschrijven dit belang en willen pleegzorgaanbieder Combinatie Jeugdzorg helpen met de zoektocht naar nieuwe pleegouders.

Doneer je sporthek

Tijdens deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Een van deze activiteiten (landelijk) is de aftrap van ‘Doneer je sporthek’; Sportclubs in heel Nederland worden gevraagd om 220 cm van hun sporthek te doneren aan een pleegzorgbanner. Op de banner staat een ‘luchtige’ sport-gerelateerde pleegzorgoproep met als doel supporters/ fans langs de lijn een keer te laten nadenken over het pleegouderschap. De boodschap is niet gebonden aan de Week van de Pleegzorg en kan daardoor blijven hangen tot de sportclub aangeeft dat ze hem verwijderen.

Wij werken hier graag aan mee. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk sportclubs meedoen met deze actie kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Hoe? Kijk op www.doneerjesporthek.nl voor meer informatie.

Meer weten over pleegzorg? Vraag een informatiepakket aan of bezoek vrijblijvend een informatieavond. De eerstvolgende zijn op:

 • 12 november – bij de Bibliotheek Geldrop, Heuvel 94 in Geldrop
 • 19 november – bij Combinatie Jeugdzorg, Nuenenseweg 4 in Eindhoven

Een informatiepakket aanvragen of aanmelden voor een informatieavond kan via triangel@combinatiejeugdzorg.nl.

Verstandig houtverbranden

Hoewel we nog mooie nazomerse dagen hebben, is de herfst begonnen. De barbecue wordt wellicht al opgeborgen en in de tuinen komen de houtkorven tevoorschijn. Ook gaat de open haard weer vaker aan. Het gebruik van open haarden, inzethaarden, vrijstaande kachels en vuurkorven voor het verwarmen van woningen en terrassen neemt de laatste jaren toe. Ongeveer 10% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie.

Het stoken van hout kan echter voor bewoners en omwonenden overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. De eerste schoorteenbrandjes zijn ook alweer gemeld. Dus denk daarom aan uw veiligheid en gezondheid en stook verstandig.

10 stooktips voor verstandig stoken:

 1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
 2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
 3. Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
 4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
 5. Stook alleen droog, onbehandeld hout.
 6. Stook niet bij windstil of mistig weer.
 7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
 8. Zorg voor volledige luchttoevoer.
 9. Controleer regelmatig of u goed stookt.
 10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Voor meer informatie over de tips zie ook onze website https://www.sonenbreugel.nl.

 

‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’

Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, veel mensen doen het met enorme inzet en plezier. Daarvoor verdienen zij erkenning en waardering. Met de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ zet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport lokale, landelijke organisaties én bijzondere vrijwilligers in het zonnetje. De ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ worden ieder jaar uitgereikt, ook lokale organisaties maken kans op een van deze prijzen. Alle gemeenten in Nederland mogen vrijwilligersorganisaties aandragen. De gemeente Son en Breugel geeft graag haar inwoners de kans om vrijwilligersorganisaties uit onze gemeente te nomineren voor deze prijs.

Wie verdient deze prijs?

De gemeente is op zoek naar een lokale vrijwilligersorganisatie die het afgelopen jaar van onschatbare waarde is (geweest) voor de gemeenschap. Kent u een organisatie die hiervoor in aanmerking komt? Meld deze dan bij ons aan en vermeld waarom u vindt dat zij deze prijs verdienen.

Naast deze prijs voor organisaties mogen we ook een individuele vrijwilliger nomineren voor de ‘Vriendenloterij Passieprijs’. Omdat de bestaande gemeentelijke vrijwilligerspenning zich richt op mensen met een lange staat van dienst zijn we op zoek naar een jonge of startende vrijwilliger die zich op een bijzondere manier inzet voor Son en Breugel.

Hoe gaat het in z’n werk?

Omschrijf kort waarom de organisatie of individuele vrijwilliger van grote waarde is voor Son en Breugel en stuur deze aanbeveling naar ons toe. De meest sprekende omschrijving wordt door een onafhankelijke commissie uitgekozen en genomineerd voor de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ namens de gemeente Son en Breugel.

Het voorstellen van een persoon dan wel organisatie kan per e-mail aan vrijwilligersprijzen@sonenbreugel.nl. Vergeet niet bij uw mail een motivatie toe te voegen. Aanmelden kan tot 25 november 2018.

De vrijwilligersprijzen worden uitgereikt op 15 februari 2019 door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 


Afvalverwerking

Ophaalschema 5 november t/m 9 november 2018

Komende week wordt uw PMD en GFT (groen) opgehaald. De exacte dagen vindt u in DeAfvalApp! Zorg ervoor dat uw afval om 7.30 uur aan de straat staat.

 

Op de hoogte via DeAfvalApp

DeAfvalapp is er voor de computer, tablet én mobiele telefoon en geeft steeds actuele data voor het aan huis ophalen van restafval, GFT, plastic en oud papier. Kijk op onze website bij ‘Alles over afval bekijken’ voor meer informatie. Of download de app in Google Play of App Store.

 


Duurzaamheid

Uitreiking Frans Zaal-bokaal en De Jeugd in het Groen-prijs 2018

Op 22 en 29 oktober zijn de Frans Zaal-bokaal en De Jeugd in het Groen-prijs uitgereikt voor maatschappelijke (burger)initiatieven met het beste duurzaam idee of project in 2018.

Frans Zaal-bokaal

Frans Zaal-bokaalDe Frans Zaal-bokaal is op 22 oktober 2018 door burgemeester en juryvoorzitter Hans Gaillard uitgereikt aan Buurttuin ’t Zand. Deze duurzaamheidsprijs voor volwassenen is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van IVN en als raadslid voor de fractie PvdA/GroenLinks groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel.

Voor de doorgeefprijs van € 1.500,- waren dit jaar nog 3 kandidaten genomineerd: Automaatje, de heer van Boxtel (duurzaam wonen) en mevrouw Smith-van Schijndel (boodschappendienst voor ouderen).

Jeugd in het Groen prijs

De Jeugd in het Groen prijs is op 29 oktober 2018 door burgemeester en juryvoorzitter Hans Gaillard uitgereikt aan Imke van IJzendoorn en Anna Van de Velden voor hun plan voor een Duurzaam schoolgebouw.

dav

De Jeugd in het Groen prijs is € 250,- is een aanmoedigingsprijs voor een duurzaam idee op het gebied van energiebesparing en groene energie, natuur (planten & dieren), duurzaam vervoer en vervoersmiddelen, afval en hergebruik materialen, wonen, werken en elkaar helpen in een gezond leef- en werkklimaat.

Ook hiervoor waren nog 3 andere genomineerden: Laadpaal op zonne-energie (Jelle de Jong en Fabian Jansen), Move charger bag (Claudia Simonis en Lotte Potting) en Watermolen in riool (Joep van Vliet, Luc van Son en Milo Dahmen).

 


Bekendmakingen

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Kennisgeving ingediende aanvragen omgevingsvergunning op:

 • 18 oktober 2018 Kanaaldijk Zuid 3a, 5691 NL – afwijken bestemmingsplan t.b.v. een muziekschool (HANDELEN IN STRIJD MET REGELS RUIMTELIJKE ORDENING)
 • 19 oktober 2018 Beekjuffer 5, 5692 WT – bouwen woonhuis (BOUWEN)

De aangevraagde omgevingsvergunningen liggen niet ter inzage. Pas vanaf het moment dat er een (concept)besluit is genomen op de aanvraag ligt dit (concept)besluit samen met de aanvraag ter inzage.

 

Verleende omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders hebben omgevingsvergunning verleend voor onderstaand plan. Deze omgevingsvergunning is verzonden op:

 • 19 oktober 2018 Achtererf Muizenberg 5 5691 GW – kappen van 1 naaldboom (KAPPEN)

Belanghebbenden kunnen daartegen binnen zes weken na de uitreiking of verzending van de vergunning een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. De vermelde omgevingsvergunningen liggen ter inzage bij de afdeling Dienstverlening.

 

Geaccepteerde sloopmelding

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de onderstaande sloopmelding:

 • 18 oktober 2018 Science Park Eindhoven 5644, 5692 EN – slopen panden (SLOPEN)

Tegen sloopmeldingen kan geen bezwaar of beroep worden ingediend.

 

Vergadering ruimtelijk kwaliteitsteam

Het Ruimtelijk KwaliteitsTeam vergadert elke twee weken. Voor de locatie, tijd en agenda van deze vergaderingen verzoeken wij u om contact op te nemen met een van onze medewerkers van het cluster Bouwen van de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer.

 

Verleende vergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van rechtswege is verleend aan:

 • Semler B.V., Ockhuizenweg 3, voor het milieuneutraal veranderen van de werking van de inrichting, Zaaknummer: OLO- nr. 3322337.

De verandering van de inrichting bestaat uit het plaatsen van vier nieuwe opslagsilo’s boven een nieuwe opvangbak.

Het besluit en de bijbehorende stukken liggen van 31 oktober 2018 tot 12 december 2018 ter inzage bij de afdeling Dienstverlening. Wilt u een mondelinge toelichting op de stukken, dan kunt u hiervoor een telefonische afspraak maken met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, tel. (088) 3690328.

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij:

Burgemeester en wethouders, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. Het besluit treedt na afloop van de bezwarentermijn in werking tenzij gedurende deze termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 901 25, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch.

 

Ontwerpbeschikking ter inzage

Burgemeester en wethouders hebben op 29 mei 2017 een meervoudige aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van

 • Foolen voor het veranderen en in werking hebben van een viskwekerij aan het adres Brouwerskampweg 19. De aanvraag is geregistreerd S-HZ-2017-0148 (OLO 2552821).

De aanvraag heeft betrekking op de volgende activiteiten: bouwen, milieu/inrichting en handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden.

Burgemeester en wethouders zijn voornemens te besluiten, gelet op de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Algemene wet bestuursrecht, het Bouwbesluit, de Wet milieubeheer, de Wet ammoniak en veehouderij en de Wet geurhinder en veehouderij om de gevraagde vergunning aan Foolen te verlenen.

De ontwerpbeschikking ligt gedurende 6 weken van 31 oktober 2018 tot 12 december 2018 ter inzage bij de afdeling Dienstverlening. Op afspraak kan een mondelinge toelichting op de stukken worden gegeven. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na publicatie van het ontwerp-besluit een schriftelijke zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA, Son en Breugel.

 

Toestemming voor het laden en lossen van vuurwerk

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij toestemming voor het laden en lossen van vuurwerk hebben verleend aan:

 • GVB-WECO Vuurwerk B.V., Bobinestraat 12 te Veenendaal;

ten behoeve van het vervoer van vuurwerk naar Dierenspeciaalzaak Van Laarhoven, Wilhelminalaan 11A te Son gedurende de periodes 1 oktober 2018 tot en met 31 januari 2019, 1 oktober 2019 tot en met 31 januari 2020 en 1 oktober 2020 tot en met 31 januari 2021 (incl. het laden en lossen daarvan).

De toestemming en de bijbehorende stukken liggen van 31 oktober 2018 tot 12 december 2018 ter inzage bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, Wal 28 te Eindhoven. Voor de stukken in te zien en/of een mondelinge toelichting hierop dient u vooraf telefonisch (088-3690369) een afspraak maken.

Als u het niet eens bent met dit besluit en u door dit besluit rechtstreeks in uw belang wordt getroffen, kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen. Dit kan tot 6 weken na de dag van bekendmaking van het besluit. Uw gemotiveerde bezwaarschrift dient u te richten aan het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel.

 


Evenementen

Tijdelijke verkeersmaatregelen voor een hardloopevenement.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 22 oktober 2018 besloten tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen t.b.v. een hardloopevenement. De route start in de gemeente Best en loopt voor een gedeelte over het grondgebied van gemeente Son en Breugel.

Het hardloopevenement wordt gehouden op zaterdag 8 december 2018 tussen 19:00 en 20:00 uur en georganiseerd door Declathon uit Best. De tijdelijke verkeersmaatregelen bestaan uit het afsluiten van het fietspad langs de Bestseweg vanaf de kruising met de Hoberglaan en de Hoberglaan en aansluitend Kanaaldijk Noord vanaf de hoek Hoberglaan;

 

Evenementenvergunning voor de Jaarmarkt 2019

Op 23 oktober 2018 heeft de burgemeester een evenementenvergunning verleend voor de Jaarmarkt 2019. Het evenement, georganiseerd door van Bokhoven Events, vindt plaats op zondag 1 september 2019 van 12:00 tot 17:30 uur.

De Jaarmarkt wordt gehouden in het centrum van Son en Breugel op de Nieuwstraat. De burgemeester heeft voor dit evenement ontheffing verleend van artikel 3 en artikel 4 lid 1van de Zondagswet.

 

Tijdelijke verkeersmaatregelen voor de Jaarmarkt 2019

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 23 oktober 2018 besloten tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen t.b.v. de Jaarmarkt dat wordt gehouden op zondag 1 september 2019.

De tijdelijke verkeersmaatregelen bestaan uit:

 • Op zondag 1 september 2019 tussen 06.00 en 20.00 uur wordt de Nieuwstraat vanaf de Boslaan tot aan de Antoon van de Venstraat, de Markt, Heistraat, Airbornestraat, Raadhuisplein, Kerkplein en de Kerkstraat gedeeltelijk tot en met het Vestzaktheater in zijn geheel voor het verkeer afgesloten.

Bezwaarprocedure

Als u het niet eens bent met deze besluiten kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (verkeersmaatregelen) of de burgemeester (evenementen), Postbus 8, 5690 AA  te Son en Breugel. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen via onze website met DigiD.

Als u een bezwaarschrift stuurt, kunt u ook  een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA te ’s-Hertogenbosch. U kunt uw voorlopige voorziening digitaal aanvragen op de website www.rechtspraak.nl.

 

De gemeentepagina wordt iedere week opgemaakt en aangeleverd door de gemeente Son en Breugel. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud.