Search
Close this search box.

Gemeenteraad kiest voor definitieve ontwerp dorpshuis in voormalige kerk

De gemeenteraad van Son en Breugel die in de zaal van café restaurant de Zwaan over de toekomst van het dorpshuis praat
Foto: Ons Son en Breugel

Politiek gezien is het in kannen en kruiken dat het nieuwe dorpshuis zich gaat vestigen in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk. Met de verwachtte meerderheid koos de gemeenteraad voor het definitieve ontwerp van Inbo en de daarbij behorende interieur.

Het was een lange vakantie voor de gemeenteraadsleden, waarin veel gesproken is over de toekomst van het dorpshuis. Een nieuwe partij stond op, dorpsgenoten kwamen in opstand en een grote gebruiker haakte af. Maar er moest een beslissing genomen worden over het definitieve ontwerp voor het dorpshuis, waarbij de voor- en tegenstanders (zoals we gewend zijn in dit lange dossier) lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Voor de coalitie was het simpel: Dorpsvisie, PvdA/GroenLinks en CDA waren zeer content met de plannen. In hun ogen wordt de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk omgetoverd tot een open, duurzaam dorpshuis voor iedereen met een prijskaartje dat in hun ogen betaalbaar is. Daar is immers voor gespaard.

Voor een deel van de oppositie was het ook simpel: VVD, Dorpsbelang en Voor U vonden dat dit megalomane project uit de klauwe loopt. Geen openheid van zaken en onvolledig geïnformeerd, doof voor inbreng vanuit het dorp en vooral veel te duur. Oppositiepartij D66 was daarintegen een stuk constructiever en heeft inhoudelijk kritisch gekeken om het plan te kunnen verbeteren.

Vraagtekens

De tegenstanders van het dorpshuis voelden zich gesteund door het initiatief dorpshuissonenbreugel.com en beoogde gebruikers die openlijk de gang van zaken bekritiseerden, zoals het bestuur van het Vestzaktheater. Beoogde gebruikers harmonie Pro Honore et Virtute, bibliotheek Dommeldal en Radio S&B voelden zich door de reuring genoodzaakt om hun standpunten kenbaar te maken en zelfs vraagtekens zette, maar geen vergelijkbare beslissing namen als het bestuur van het Vestzaktheater deed.

Volgens wethouder Jan Boersma is er getracht in gesprek te gaan met het bestuur van het Vestzaktheater, maar gaven zij geen gehoor aan zijn herhaalde verzoeken. “Je moet met elkaar zorgpunten bespreken. De verschillen zijn niet zo groot, maar worden uitvergroot.” De angst die VVD leider Kees Vortman had dat kandidaat voor het ontwerp van het nieuwe dorpshuis De Twee Snoeken en Aarts Bouw een gang naar de rechter zal maken deelde wethouder Boersma niet. Volgens een brief van de bouwcombinatie zouden de budgetten die in de aanbesteding gebruikt werden door het huidige ontwerp overschreden. “Deze aanbesteding is volledig legaal,” zegt Boersma. “We zullen hier geen enkel probleem in hebben.”

Een historische beslissing

Uiteindelijk moest er dan toch een beslissing worden genomen. Tegenstanders zagen liever weer uitstel, maar vooral PvdA/GroenLinksleider Joris van Dam zag dat niet zitten. “Dorpsbelang probeert het besluit te vertragen in plaats van constructief in gesprek gaan.” Al die jaren dat de discussie omtrent het dorpshuis gevoerd is heeft PvdA/GroenLinks die duurzaamheid voorop heeft staan geprobeerd om het beste uit de plannen te halen. “Nu niet investeren betekent dat wij dit dorp tekort doen.”

Nu de kaarten geschud waren was het niet de vraag of er een meerderheid was voor het definitieve ontwerp, maar hoe groot. D66, die kritische vragen had gesteld op het ontwerp maar in veel gevallen een onvolledig antwoord had gekregen, stemde uiteindelijk toch in. Daarmee was er een ruime meerderheid van tien stemmen voor en zeven stemmen tegen. Een historische beslissing waardoor, als het een beetje meezit, nog vóór de komende verkiezingen een dorpshuis geopend wordt dat 40 jaar mee moet kunnen.