Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vertrouwelijk inzicht gemeenteraad in facturen meerkosten bibliotheek

Vertrouwelijk inzicht gemeenteraad in facturen meerkosten bibliotheek
Foto: Ons Son en Breugel

Zolang het interne onderzoek nog loopt, komen er geen antwoorden op vragen over de meerkosten van de verhuizing van de bibliotheek naar het Vestzak. Maar de gemeenteraad krijgt als zoethoudertje inzage in de ontvangen facturen, in vertrouwen.

In een door Dorpsvisie en CDA zwaar bevochten discussie omtrent de meerkosten die op 20 februari als een duveltje uit het doosje opdoemde bij het college is toegezegd dat de leden van de gemeenteraad vertrouwelijk de facturen in mogen zien. Deze toezegging is gedaan door wethouder Eef van Turnhout na de ophef die ontstond naar aanleiding van zijn mededeling in de commissies grondgebiedzaken en algemene zaken van respectievelijk 26 en 28 februari.

Raadslid Jelle de Jong van Dorpsvisie zat nog altijd vol vragen, gesteund door PvdA/GroenLinks. Wat was de precieze melding die het college van burgemeester en wethouders kreeg over de meerkosten van de verhuizing van de bibliotheek, wat was de hoogte van het bedrag, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Juist om deze vragen beantwoord te krijgen, heeft het college een intern onderzoek ingesteld door de controller van Dienst Dommelvallei. Samen met het CDA werden vragen herhaald die al langer rondzongen, maar tot antwoorden kwam het niet gezien het onderzoek deze vragen moet beantwoorden.

Hans Werner van het CDA vond het dan ook “bijzonder teleurstellend” om geen informatie te krijgen, kinderachtig zelfs. Het liefst zag de partij dat de externe accountant het onderzoek zou doen, gezien een interne controller het eigen vlees niet zou moeten keuren. Hiervoor was helaas geen meerderheid te vinden.

Wethouder Eef van Turnhout vond het nog voorbarig om nu al informatie te delen. Als uit het onderzoek zou blijken dat eerder gedeelde informatie niet zou kloppen, dan zou hij terug moeten komen op zijn woorden. “Ik heb geen zin bedragen te delen waar ik niet achter sta,” bekrachtigde de wethouder. Volgens de burgemeester Hans Gaillard zou het bedrag niet in de tonnen lopen (zoals mogelijk gesuggereerd door Dorpsvisie), maar ‘slechts’ in de tienduizenden euro’s. Om de gemeenteraadsleden toch inzicht te geven in de magnitude van de impact op de gemeentekas, werd door het college toegezegd dat de gemeenteraadsleden voor de verkiezingen op het gemeentehuis vertrouwelijk de facturen in mag zien.

De controller is inmiddels bezig met zijn onderzoek. Op 4 mei zou de commissie algemene zaken het rapport naar aanleiding van het onderzoek aangeboden moeten krijgen, waarna alle vragen beantwoord zouden moeten zijn.