Gemeenteraad roept op om gevluchte kinderen naar Nederland te halen

De gemeenteraad bijeen voor een gemeenteraadsvergadering in een zaal van Thermae Son
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Problematiek in Griekenland, besproken in een zaaltje van Thermae in Son en Breugel. De gemeenteraad spreekt zich uit over het toelaten van gevluchte kinderen in Nederland.

Door een brand in een vluchtenlingenkamp op Lesbos zijn landen in Europa zich aan het bekommeren om deze vluchtelingen. Nederland wil honderd kinderen die nu nog in Griekenland zitten naar Nederland halen. Deze honderd kinderen moeten dan in mindering worden gebracht van het totaal aantal vluchtelingen dat moet worden geplaatst in Nederland. PvdA/GroenLinks en D66 in Son en Breugel vinden dat de kinderen welkom zijn. Middels een motie willen zij dat de gemeente Son en Breugel zich aansluit bij de ‘coalition of the willing‘ dat 500 kinderen naar Nederland wil halen.

Daarmee halen de partijen landelijke vraagstukken in de gemeenteraad van Son en Breugel. “Onbegrijpelijk dat we dit moreel appél op lokaal niveau moeten doen,” vindt Jelle de Jong (Dorpsvisie). Landelijke politiek is verdeeld over het opnemen van vluchtelingen uit Griekenland. “We hebben alle sympathie,” verklaart Helga Helders. “Het is een trieste, schrijnende en verschikkelijke situatie. Maar we willen niet dat misdaad loont.” Daarmee refereert Helders naar brandstichting in het vluchtelingenkamp op Lesbos. VVD vindt dat deze besluitvorming thuis hoort in de landelijk politiek, niet in Son en Breugel. Dorpsbelang kijkt verder de toekomst in en voorziet mogelijke gezinshereniging, waardoor ouders van de gevluchte kinderen ook naar Nederland worden gehaald.

Het aannemen van de motie heeft mogelijk ook lokale gevolgen. Peer Spooren van het CDA benoemde de consequentie dat kinderen dus ook een plekje zouden kunnen krijgen in Son en Breugel. Uiteindelijk namen elf gemeenteraadsleden (een meerderheid) deze consequenties voor lief en zien graag dat Nederland en Son en Breugel deze gevluchte kinderen een veilig onderkomen geven.

Post article

Post article