Zoek
Sluit dit zoekvak.

Partijen stemmen in met concept MFA

Vestzaktheater
Foto: Ons Son en Breugel

De (sloop)kogel is door de kerk: het college kan aan de slag om de plannen voor de multifunctionele accommodatie uit te werken.

Het plan van aanpak is door de commissie grondzaken goedgekeurd. PvdA/GroenLinks, CDA, Dorpsbelang en VVD stemden voor, terwijl Dorpsvisie vast blijft houden aan een plan waarbij het Vestzaktheater en kerkgebouw een grote rol blijft spelen. Het plan bevat twee grote elementen: het kerkgebouw aan het Kerkplein maakt plaats voor een MFA en het Vestzaktheater maakt plaats voor nieuwbouw.

Middelpunt van de samenleving

De sloop van het kerkgebouw ligt voor sommige bewoners gevoelig. Voorafgaand aan de commissievergadering werd er een vurig betoog gehouden door Gerard Swinkels, die het gebouw als middelpunt van de samenleving graag behouden ziet. De architectonische waarde en de gecombineerde functie van kerk en multifunctioneel gebouw is, in zijn ogen, belangrijke redenen om het markante gebouw te behouden. Swinkels wordt hierin gesteund door onder andere de Heemkundekring, het Cuypersgenootschap en de monumentencommissie.

Bisdom

De kerk wil echter van het gebouw af en toekomst in de Sint Genovevakerk in Breugel. Het gebouw aan het Kerkplein is te koop aangeboden aan de gemeente, die nu al te graag van het aanbod gebruik wil maken. Dat de samenkomst in de kerk in Son gaat verdwijnen, is iets waar de gemeente niet over te zeggen heeft, het bisdom heeft deze verhuizing zelf in gang gezet.

De komende tijd zal het college plannen concreet maken.