Zoek
Sluit dit zoekvak.

GenX Suez afkomstig uit afvalwater van externe partij

GenX Suez afkomstig van afvalwater van externe partij
Foto: Pixabay CC0

In het onderzoek naar de herkomst van GenX in Eindhoven is de bron gevonden: een externe partij dat afvalwater levert aan Suez.

Op 16 januari werd de Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over het aantreffen van het mogelijk schadelijke GenX in Aarle-Rixtel, Bath en Eindhoven. De vondst van de mogelijk kankerverwekkende stof in Eindhoven was afkomstig van een lozing door het Ekkersrijtse bedrijf Suez, waarop de bevoegde instantie (provincie Noord-Brabant) gestart is met onderzoek naar de herkomst van de stof. De ecologisch verwerker van afvalwater heeft alle medewerking verleend aan het onderzoek.

Vorige week heeft de staatssecretaris van instrastructuur en waterstaat Stientje van Veldhoven de kamer per brief geïnformeerd dat het aangetroffen GenX bij Ecoflow door afvalwater van een derde partij bij het bedrijf terecht heeft kunnen komen. “Bij deze derde partij loopt nu onderzoek naar hoe de stof in hun afvalstroom terecht kon komen,” schrijft van Veldhoven.

GenX is een technologie die wordt gebruikt om coatings (fluorpolymeren) te maken. Laboratoriumgegevens geven aan dat het mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Ook heeft het effecten op de lever. Naast Son en Breugel is ook in Aarle-Rixtel, Helmond en Eindhoven GenX aangetroffen.