Gewenste profiel nieuwe burgemeester open deur

De raadzaal in het gerenoveerde gemeentehuis
Foto: Ons Son en Breugel

Son en Breugel wil een ‘enthousiaste aanvoerder’ als nieuwe burgemeester, blijkt uit de opgestelde profielschets. De kwaliteiten voor deze nieuwe burgemeester lijken kwaliteiten die anno 2022 voordehandliggend zijn

Burgemeester Hans Gaillard gaat op 1 april 2023 zijn burgemeestersketting ophangen. Hans Gaillard begon als burgemeester van Son en Breugel op 1 september 2003. Na bijna 20 jaar moet de gemeente dus op zoek naar een nieuwe burgemeester. Maar hoe moet deze man of vrouw er qua eigenschappen uit komen te zien?

Onderzoeksbureau Citisens had hiervoor in opdracht van de gemeente een speciale website online gezet: mijnburgemeestersonenbreugel.nl. Inwoners konden hierbij aangeven welke kwaliteiten de nieuwe burgemeester van Son en Breugel zou moeten hebben. Uiteindelijk hebben 290 inwoners meegedaan aan het onderzoek.

Enthousiaste aanvoerder

Wat Son en Breugel zoekt in een burgemeester lijkt een open deur. Volgens Citisens zoekt Son en Breugel een ‘enthousiaste aanvoerder’. “We zoeken een toegewijde burgemeester, iemand die goed aanvoelt wat Son en Breugel nodig heeft en die weet wat er in de wereld speelt. We vinden het belangrijk dat je je met zichtbaar plezier en gemak beweegt in veel verschillende groepen en verbanden.”

De nieuwe burgemeester moet moderne kwaliteiten hebben die gezocht worden in 2022, zoals duurzaamheid en inclusiviteit. Daarnaast moet hij of zij ook leiderschapskwaliteiten hebben, als burgemeester boven de partijen staan en uitermate communicatief vaardig, oprecht en integer zijn.

Actief en energiek

“Daarnaast hecht je belang aan (zelf)reflectie op je functioneren in een steeds veranderende wereld. Met een actieve en energieke opstelling weet je de samenwerking en het samenspel binnen de gemeente te bevorderen. Zo breng je samenleving, raad, college en gemeentelijke organisatie in positie, zodat we samen het beste voor Son en Breugel waarmaken.”

Donderdag 6 oktober praat de gemeenteraad voor het eerst openbaar over de profielschets voor de burgemeester. De vertrouwenscommissie wordt daarbij benoemd om de zoektocht (deels) achter gesloten deuren voort te zetten. Ook praat de gemeenteraad dan over de door de inwoners gewenste profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Post article

Post article