Search
Close this search box.

Het Geweten: duurzaam inzakken

het geweten horen zien zwijgen drie wijze apen
Foto: Pixabay CC0

Man, wat waren ze blij, de kersverse wethouders.

Goedgemutst en grappen makend stelden de twee wethouders en die andere zich aan u voor. Mooie praatjes vulden de pagina’s van de lokale en regionale bladen. De blijvende wethouder wil doorpakken en concrete resultaten behalen en nu komt het: hij wil dat de inspraak van de burgers beter tot zijn recht komt. Het stond er echt. Ik viel van verbazing bijna in mijn vijver. Robert Visser vindt inspraak van de burger belangrijk. De laatste maanden was van dat voornemen weinig te merken. Als volleerde Oost Indiër bleef hij doof voor bijna een compleet dorp door maar vast te blijven houden aan een MFA die niemand wil.

Kees Vortman vindt het gewoon enig om wethouder te worden en zal dadelijk met de eer gaan strijken van het werk van anderen. Lekker makkelijk, eerst door de grootste partij het voorwerk laten verrichten en ze er dan kort voor de verkiezingen uitgooien. En dan vervangen door de paar zetels van de VVD en PvdA/Groen Links. Jarenlang falend beleid wordt gewoon beloond in Son en Breugel. Zes jaar lang geen zinnige bijdrage geleverd en nu met champagne in je handen gaan staan. Het is wat.

En dan hebben we Tom van den Nieuwenhuijzen nog. Mensen die de Eindhovense politiek een beetje volgen kennen hem wel. Maar wat hij in Son en Breugel komt doen, ik heb geen flauw idee. Hij heeft in elk geval enorm veel kwaliteiten volgens PvdA snotteraar Johan Bijlsma. Bovendien kent hij Son en Breugel heel erg goed omdat hij volgens Johan een aantal jaren bij BetonSon heeft gewerkt. Inderdaad, als je bij BetonSon hebt gewerkt ken je Son en Breugel als je broekzak.

GroenLinksers blinken in mijn ogen altijd uit in nietszeggende, totaal onbenullige plannetjes om de duurzaamheid te verbeteren. Zo ook Tom. Tom wil twaalf laadpalen erbij om elektrische Tesla’s op te laden, want dat is zo goed voor het milieu. Dat het enorm slecht is voor het milieu om die batterijen van die rijkeluis speeltjes te fabriceren laten we dan maar even buiten beschouwing. Maar vaak gebeurt zoiets in arme landen, ver weg van de beschaafde wereld dus daarom is het niet erg. Niemand ziet het. Complete onzin ook om weer twaalf parkeerplaatsen in het dorp op te offeren voor deze schijnvertoning. De paar palen die er in het dorp staan worden bijna nooit gebruikt.

Verder zag Tom dat er inspraakgroepen zijn die het gevoel hebben dat de gemeente toch nooit luistert. Daar moet wat aan gedaan worden vindt Tom. Een nobel streven zou je zeggen. Ik denk dat een hele hoop mensen in Son en Breugel dat wel zouden waarderen, ware het niet dat het college van burgemeester en wethouders een aantal dagen na de joviale belofte meteen daad bij het woord voegde door, geheel volgens verwachting, te beslissen dat de kerk gesloopt moet worden en dat er een MFA op de hoek moet komen. Een MFA waar niemand in wil, en die gedoemd is om failliet te gaan. 1300 Handtekeningen opgehaald, daar bovenop nog een hele hoop sympathisanten die niet hebben getekend maar ook gewoon willen dat de kerk blijft staan. Een representatieve enquête die aantoont dat een dikke 80% niet wil dat de kerk afgebroken wordt. En dan heb je het Hevo plan nog wat aantoont dat het best betaalbaar is om een mooi alternatief in de kerk te realiseren.

Maar omdat er een onderzoeksbureau is (betaald door het college van onze centen) die precies het antwoord geeft wat vooral meneer Visser wil horen, wordt beslist om weer een gezichtsbepalend gebouw tegen de vlakte te gaan werken. Burgemeester Gaillard maakt het helemaal bont door eerst te kwetteren dat het wel €1000,- per inwoner zal gaan kosten om het te laten staan. Later bleek het een rekenfoutje, hij bedoelde €100,-. Maar ook dat was 30 tientjes boven de werkelijkheid. En als je die €70,- dan uitsmeert over een aantal jaren, zoals het hoort, dan wil dat zeggen dat het bouwen van de MFA in de kerk ons een paar euro per jaar extra zou kosten. Waar praten we over?

Maar het is toch knap, binnen enkele dagen alweer de mooie praatjes overboord gegooid en de burger in de stront laten zakken. Kan je wel een beetje de joviale kleuters uit gaan hangen in de krant, maar daar schiet je geen zak mee op.

Inspraak? Democratie? Communicatie? M’n reet…


Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.