Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gezocht: ambitieuze ondernemers voor leegstaande panden

Gezocht: ambitieuze ondernemers voor leegstaande panden
Foto: Ons Son en Breugel

De hoeveelheid leegstaande bedrijfspanden in het centrum van Son en Breugel loopt op, maar welke creatieve ondernemer durft de stap te maken?

Wie nu door het centrum van Son loopt, kan het niet ontgaan: leegstand. Door verhuizing, faillissement en andere uiteenlopende zaken is het ‘verbindend hart’ zoals de gemeente Son en Breugel de inwoners van het dorp doet vertellen eerder een bloedend hart. Maar de leegstand biedt ook kansen, kansen die een ondernemend dorp als Son en Breugel niet moet laten liggen.

Het Raadhuisplein heeft momenteel het meest te lijden onder leegstand. Steak & Dine is failliet verklaard en zoekt een koper voor de boedel. Bakkerij Bekkers zit daar tijdelijk naast terwijl hun winkel aan de overkant wordt verbouwd. Het pand staat echter nog altijd te huur. Iets verderop staat Opaal met borden op straat voor hun opheffingsuitverkoop: zij gaan verhuizen. Twee deuren verder staat het voormalige pand van Kado & Zo ook leeg, na een korte bezetting door de strijkwinkel. Het gerucht gaat dat Domino’s een vestiging wil openen in deze straat, maar vooralsnog verschaffen zij daar nog geen duidelijkheid over.

In de Nieuwstraat staan ook nog enkele panden leeg. Vooraan staat het voormalige pand van Angela’s Kroonjuweeltje: verhuisd. Even verderop staat het tweede pand van Kringloopwinkel Son ook leeg: verhuisd. Net iets buiten het centrum vinden we het voormalige pand van Today Administratie: verhuisd naar een ander pand in de Nieuwstraat. Net buiten het centrum vinden we nog altijd het voormalige verfwinkel van Hulsen. En vooralsnog heeft Echte Bakker de Vocht zijn intreden in hun nieuwe vestiging in de Heistraat nog niet gedaan.

Vergeet ook niet dat de gemeente volop aan het bouwen is. ‘De plint’, oftewel het nieuwe gedeelte dat momenteel aan het monumentale gemeentehuis wordt gebouwd biedt op de begane grond ook bedrijfsruimte aan. Wat daar precies mee gaat gebeuren is nog onbekend, maar de bouwers zijn op schema. Dat zal betekenen dat er eind dit jaar honderden vierkante meters aan leegstaande winkels komt.

Dat de panden leeg staan om uiteenlopende redenen is begrijpelijk. Waarom is er dan toch zo veel leegstand? Met een gemiddelde huurprijs van 8,95 euro per maand per vierkante meter lijkt het centrum van Son niet duur. Zeker niet als je het vergelijkt met Sint-Oedenrode (ongeveer 16 euro) of Winkelcentrum Woensel (ongeveer 28 euro).

Als we ons onderzoek uit mei 2017 er bij pakken shoppen de inwoners van Son en Breugel hoofdzakelijk voor het gemak en om de lokale ondernemers te steunen in eigen dorp. Gemiddeld krijgt het centrum een magere 6, een cijfer dat (met de juiste ondernemersspirit) makkelijk omhoog kan. Zeker gezien de hogere cijfers voor netheid (7,1) en veiligheid (7,6). Lees het hele onderzoek door, misschien is dat net dat ene zetje dat nodig is om jouw droom van een eigen kledingwinkel te gaan vervullen.