Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gratis mezen nestkastjes van het IVN in strijd tegen processierups

Mees die uit een mezen nestkastje vliegt
Foto: Christine Swinkels-Naber

In de afgelopen jaren heeft het IVN in Son en Breugel met de kinderen van basisscholen in het dorp zo’n 200 mezen nestkastjes gemaakt, die rond de scholen zijn opgehangen. Ook zijn er in samenwerking met de gemeente inmiddels enkele honderden nestkastjes uitgedeeld aan natuurliefhebbers in ons dorp. Mezen zijn namelijk heel nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen namelijk als lekker hapje.

Dit jaar willen de Gemeente Son en Breugel en het IVN weer stappen zetten om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: er zijn 150 mezen nestkastjes gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen. Op zaterdag 11 maart tussen 10 en 12 uur delen IVN-vrijwilligers de kastjes uit bij het IVN-gebouw.

Ook een gratis mezen nestkastje hangen?

Ga naar de website van het IVN Son en Breugel: https://www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel/natuur-acties/mezenkastjes-2023 en vul het formulier in. Let op: het inschrijfformulier staat pas vanaf vrijdag 3 maart 19:00 uur online.

Je ontvangt automatisch een bevestiging van je aanmelding en op is op. Op zaterdag 11 maart haal je het nestkastje op tussen 10 en 12 uur bij het IVN gebouw in Son en Breugel (st. Genovevastraat 37, naast Korein). Het uitdelen doen we in de buitenlucht, vóór de ingang van het IVN-gebouw.

Onderhoud

Bij het nestkastje ontvang je een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Het is belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van de mezen.