Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grote zorgaanbieders dwingen hogere kosten voor huishoudelijke hulp af

Grote zorgaanbieders dwingen hogere kosten voor huishoudelijke hulp af
Foto: Pixabay CC0

De gemeente was content met een bedrag van 15,50 euro per uur voor huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden, maar is nu gedwongen om meer te gaan betalen.

Twee grote zorgaanbieders die onderhandelden met de gemeente over de vergoeding  voor de huishuidelijke hulp, gingen niet akkoord met het geboden uurtarief. Het geboden uurtarief, 15,50 euro per uur, is volgens wethouder Robert Visser een marktconforme prijs voor bedrijven die huishoudelijke hulp aanbieden. De nadruk lag hier voornamelijk op kleine, zelfstandige en lokale aanbieders die prima uit de voeten konden met het bedrag.

Maar niet iedereen was het daar mee eens. Twee zorgaanbieders stapte naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die vervolgens de gemeente Son en Breugel op de vingers tikte. Het bedrag moet door de berisping verhoogd worden naar 23 euro per uur. “Het ministerie vindt dat wij altijd de CAO-tarieven van de zorg moeten toepassen, want de schoonmaakbranche heeft zich daar ook aan geconformeerd,” zei wethouder Visser tijdens het wekelijkse persgesprek, waar ook het Eindhovens Dagblad bij aanwezig was. “Eigenlijk zegt het ministerie: wij hebben alles gedecentraliseerd, jullie mogen alle innovatieve dingen doen die je wilt, maar wij korten jullie wel en zeggen ook hoe je de zaken moet regelen en hoeveel je moet betalen. Daar zit spanning op, wij zijn het daar ook niet mee eens, maar wij kunnen niet om die richtlijn van het ministerie heen.”

Het verschil van 7,50 euro blijft volgens wethouder Visser aan de strijkstok hangen. “Dat geld komt niet in de zakken van de medewerkers terecht, maar dat verdwijnt in de hoogpolige tapijten en directie auto’s.” Kleine zelfstandige ondernemers profiteren ook van de verhoging, ten koste van de gemeente. Al met al verwacht de gemeente dat deze gedwongen aanpassing voor een flinke strop kan zorgen van misschien wel enkelel tonnen.


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.


Lees meer over huishoudelijke hulp