Het populaire bouwproject aan de IJssellaan, waarbij toekomstige bewoners samen bouwen aan een nieuwe wijk, gaat de volgende fase in. Met het ondertekenen van de overeenkomst wordt een nieuwe stap gezet om zo 28 nieuwe woningen te bouwen in de Gentiaan.
Sinds de komst van de nieuwbouw van basisschool de Bloktempel ligt er een stuk land in de Gentiaan braak. De ideale locatie voor nieuwe woningen, dachten enkele inwoners van Son en Breugel. Het idee om samen te bouwen werd in 2016 positief ontvangen door de gemeente, waarna er sindsdien hard is gewerkt om het project te realiseren.
Met het ondertekenen van de overeenkomst voor de realisatie van 28 woningen aan de IJssellaan, kan het project de volgende fase in gaan. Paul Verhoeven van Vastgoedregisseur en wethouder John Frenken tekenden overeenkomst. Bij het ondertekenen waar diverse betrokkenen bij het zogenaamde CPO project aanwezig.
Woningen voor senioren, gezinnen en starters
Van de in totaal 28 woningen zijn 16 woningen ‘bezet’. De toekomstige bewoners van de IJssellaan bouwen de wijk zelf als collectief op een lap grond van 13.000 vierkante meter. Ze zijn als vereniging in feite de projectontwikkelaar, wat vele voordelen biedt. Het collectief heeft zich hard gemaakt om ook woningen te kunnen realiseren onder de 200.000 euro. Eind deze maand hoopt het collectief de voorlopige tekeningen definitief te maken voor de tussenwoningen, geschakelde woningen en (semi)patiowoningen.
Kees van der Meijden, de kartrekker die het idee aan de gemeente presenteerde: “In het gebied worden 28 woningen gebouwd voor senioren, gezinnen en starters. In het plan zijn ook huurwoningen in de prijsklasse tot 1000 euro per maand opgenomen. Er is hard gewerkt door het begeleidingsteam en vooral door de deelnemers. Die hebben de woningen mede ontworpen en overleg gevoerd met de begeleiders en architecten.”
Duurzaamheid
De woningen worden gasloos en met zonnepanelen opgeleverd. De deelnemers aan het project bepalen zelf hoe zij hun warmte en energie op zullen gaan wekken, eventueel als collectief. Ook wordt het hemelwater op eigen grond opgevangen en verwerkt, om de klimaatbestendigheid te bevorderen. Ook sociale duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het project: door samen en levensloopbestendig te bouwen in een gemêleerde wijk, hoopt men cohesie te kweken.
Kees van der Meijden: “Ik spreek de hoop uit dat we nog dit jaar kunnen starten met de bouw van de woningen in dit plan. Hiervoor moeten nog wel bomen worden gekapt en een bestemmingsplan gewijzigd worden.”