Search
Close this search box.

Harmonie Pro Honore sluit 2017 muzikaal af

Harmonie Pro Honore sluit 2017 muzikaal af
Foto: Hans Waals

Na een jaar met vele optredens van haar zeven muziekgezelschappen heeft harmonie Pro Honore et Virtute dit weekend met maar liefst twee concerten het jaar 2017 muzikaal afgesloten.

Begonnen in februari met de prachtige aubade aan scheidend dirigent Martien Maas. Een jaar met ruimte voor nieuwe initiatieven; het Valentijnsconcert van de jeugdorkesten en de uitvoering van Maestro Son en Breugel 2017 met voor het eerst dirigent Johan Smeulders en zeven lokale toppers als Maestro. En onlangs het schitterende jeugdpromsconcert Music in Blue, met maar liefst vier orkesten van de harmonie en zeven talentvolle zangers en zangeressen uit ons Son en Breugel. Genoeg om de ruim 400 man publiek in de Bongerd te laten genieten van een geweldige avond.

Tel daarbij op het optreden tijdens de Paasmis, de optredens op straat met onder meer carnaval, Koningsdag en de Sinterklaasintocht, de zeer intensieve inzet van blaaskapel de Bloaskaken in de carnavalsperiode, de vele optredens van het seniorenorkest Sonore in de regio en de diverse kleinere optredens van de orkesten en je weet dat de harmonie leeft als nooit te voren.

Foto: Hans Waals

Traditiegetrouw dankt Pro Honore et Virtute aan het eind van elk jaar ons als bewoners van Son en Breugel met twee mooie concerten. Op vrijdagavond het besloten Grand Merci voor de vele vrienden van de Harmonie, die het met hun financiële en morele steun mede mogelijk maken dat harmonie Pro Honore dit allemaal kan doen. Op zaterdag gevolgd door het benefiet dorpsconcert bestemd voor dagvoorziening de SteenUijl.

Beide avonden werden aangevangen door de malletgroep. Slagwerkers die, onder leiding van dirigenten Patrick van de Heuvel en Marc Dufour, het publiek verraste. Bekende moderne nummers als de Lord Of The Dance, Oye Mi Canto, Wonderful Days en Sky On Fire klonken door de melodische klanken van slagwerkinstrumenten toch heel anders in de oren. Het publiek genoot er zichtbaar van.

Het vervolg was voor het Harmonieorkest onder leiding van Johan Smeulders. Een nieuwe dirigent, een nieuw repertoire. De keuze voor het thema ‘liefde’ was duidelijk te merken aan de uitgevoerde nummers. Wat dacht je van This Land van Elton John, Beauty And The Beast en een toepasselijke medley uit de film Titanic. Maar ook met het prachtige Legend Of Amaterasu en Thinking Of You (beiden gecomponeerd door Eric Swiggers) heeft Johan zijn visitekaartje als dirigent duidelijk afgegeven. Met nieuw elan, passend bij de harmonie, heeft hij als snel met veel energie zijn stempel gezet op de muzikale uitvoering en ontwikkeling van de muzikanten.

Toch mocht hij hij stokje voor een nummer nog even afgeven. Als Maestro Son en Beugel 2017 sloot ook Kristel Pols Engels een bijzonder jaar op de bok af met haar ‘Second Waltz’. Kriste had het nog steeds in de vingers. Komend jaar weer terug in de ton, wenst de harmonie je veel succes.

Naast muziek was er de gelegenheid om enkele mensen in het zonnetje te zetten. Na ruim 24 jaar naam de heer Gerrit van Poppel afscheid als voorzitter van de stichting Vrienden van de Harmonie. In zijn toespraak bedankte hij de vele ‘vrienden van het eerste uur’, die er nog steeds bij zijn en roemde hij terecht de jeugd van de harmonie. Ook stelde zijn opvolger, de heer Jan van Hapert, zich voor met de wens om met het bestuur nog veel mooie dingen te mogen doen.

Dat de harmonie een club is om graag bij te horen en te groeien in de muziek werd duidelijk doordat ook twee jubilarissen werden gehuldigd. Maaike Sanders-Schoor (basklarinet) en Barbara Luijcks-van Rooij (trompet en cornet) zetten zich al 25 jaar met veel plezier in bij Pro Honore. Natuurlijk als muzikant, maar zeker ook als vrijwilliger bij de vele concerten en evenementen.

Foto: Hans Waals

Tenslotte werd ook Frank van Mierlo als dirigent van de opleidingsharmonie bedankt voor zijn inzet voor de jeugd na het plotseling overnemen van de bok begin dit jaar. In korte tijd zo’n prachtig Music In Blue samen neerzetten, een geweldige prestatie.

De keuze voor het goede doel tijdens het dorpsconcert dit jaar bleek een schot in de roos. Op zaterdagavond mochten de drijvende krachten achter dagvoorziening de SteenUijl, Simone en Ramon, maar liefst  387,25 euro in ontvangst nemen voor hun belangrijke werk. Zeker omdat ook zij ervaren dat je met muziek de levensvreugde van mensen die getroffen worden door dementie enorm kan vergroten. Son en Breugel kan trots zijn op dit geweldige lokale initiatief.

Op nu naar 2018 voor de harmonie met twee evenementen in het vooruitzicht. Samen met het Oranjecomite organiseert Pro Honore op Koningsnacht 26 april een groots openluchtconcert in het centrum van het dorp en in het najaar staan plannen voor een theatershow in de steigers.

Maar al eerder kunnen we volop genieten. Zaterdag 16 december treden de Bloaskaken samen met Vangrail op in de Zwaan. Op zondag 7 januari organiseert blaoskapel Wa’n Klank een nieuwjaarsconcert in Feestcafé de Bongerd. Ook de opleidingsharmonie van Pro Honore is daarbij van de partij. Het concert start om 13:30 uur en de toegang is gratis. Je bent van harte welkom.

 


Een initiatief van Ons Son en Breugel, Toine Buijtels Events en Multi Show Productions. Kijk voor meer informatie op de website van Snow Radio.