Bezorgde inwoners komen met actie tegen komst dorpshuis

Het hek om de voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk met een impressie van het nieuwe dorpshuis
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Het speelt al vele jaren in ons dorp, de komst van eerst een MFA en daarna een dorpshuis in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk. In de loop der jaren zijn talloze plannen en ideeën voorbij gekomen. En nu de definitieve beslissing tijdens de gemeenteraadsvergadering op 27 augustus 2020 moet gaan vallen, vragen veel mensen zich nu af of we wel op de juiste manier bezig zijn. Daarom is er nu een website in het leven geroepen om te peilen hoe Son en Breugel erover denkt.

Wij spraken met Harrie Sijbers, één van de initiatiefnemers, over zijn beweegreden:“Ik ben pas echt getriggerd toen ik hoorde dat de club die deze miljoenen wil gaan uitgeven ook wil bezuinigen op het hertenkamp, een fontein en bloembakken. Toen dacht ik ‘ze zijn gek geworden’. Ik denk dat het een prestigekwestie geworden is en dat er maar weinig mensen in de politiek zijn die het echt willen. Deze willen de credits krijgen en het applaus. In plaats van dat applaus kies ik voor pek en veren omdat het plan en veel zaken er omheen niet deugen.”

“Ik denk dat veel mensen niet eens weten dat op 27 augustus een besluit moet vallen over wel of niet 9 miljoen uitgeven wordt,” gaat Harrie Sijbers verder. “De communicatie richting bewoners is zo slecht dat ik iedereen wil laten weten hoe de vlag ervoor hangt.”

Prominente dorpsgenoten

Op de site die Harrie gemaakt heeft komen verschillende politici en bezorgde burgers aan het woord. Waaronder Helga Helders, die uit de fractie van Dorpsvisie (voorstander van een dorpshuis in de voormalige Sint-Petrusbanden) stapte omdat er onenigheid was over dit struikelblok. Zij begon samen met Marianne van der Putte en Stephen Philippi de nieuwe politieke partij Voor U. Ook andere prominente dorpsgenoten schijnen hun licht op de huidige gang van zaken. Harrie: “Ik snap dat veel mensen moe en murw zijn van het hele MFA en dorpshuis gebeuren, maar dat mag geen reden zijn om het plan nu per se door te drukken.”

“Ik vind het een onverantwoorde investering. Niet alleen om het geld maar ook vanwege de slechte invulling. Het theater bijvoorbeeld gaat niet deugen. Waarom wordt er niet direct gekozen voor een uitschuifbare tribune in het nieuwe theater? Een tribune geeft cachet en is een absolute must. Een theater waar je eerst de gordijnen dicht moet doen om het donker te krijgen is knullig. Harmonie mooi, maar kan zomaar ophouden te bestaan. We hebben dat ook in de omgeving gezien met de fusie van de harmonie in Sint Oedenrode en Veghel. Bibliotheek is achterhaald, verzin iets anders wat ook de jeugd aanspreekt.”

Website

Er is op de website ook een mogelijkheid om zelf een bijdrage aan te dragen. Ook is er een poll te vinden waarbij inwoners kunnen aangeven of ze het huidige plan wel of niet goed vinden. Stemmen kan via de website. Ons Son en Breugel plaatste onlangs zelf ook een poll in de story op Instagram en Facebook waaruit bleek dat 82% van de stemmers tegen de komst en het huidige plan van het dorpshuis is.

Post article

Post article