Search
Close this search box.

Heemkundekring verandert naam in Erfgoedvereniging Son en Breugel

Het oude raadhuis
Foto: Ons Son en Breugel

Heemkundekring Son en Breugel wordt Erfgoedvereniging Son en Breugel, om meer bekendheid te kunnen geven aan hun activiteiten.

Heemkundekring Son en Breugel ontstond in 1974 om onderzoek naar de geschiedenis van Son en Breugel te doen, zich in te zetten voor de bescherming van het plaatselijk erfgoed en bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van de eigen leefomgeving, streek en gebruiken.

Uit onderzoek zou blijken dat het begrip ‘heemkunde’ niet of minder bekend is. De term ‘erfgoed’ spreekt wel aan, mede omdat dit een benaming is die in het (internationale) nieuws met enige regelmaat wordt gebruikt.

“Heemkundekring dekt de lading niet”

Erfgoedvereniging Son en Breugel: “Erfgoed kan worden omschreven als de culturele en natuurlijke plekken en objecten die we graag willen behouden omdat ze van onze voorouders afstammen, mooi zijn, wetenschappelijk belang hebben of onvervangbare voorbeelden en bronnen van leven en inspiratie zijn. Naar onze mening dekte de term ‘heemkundekring’ de lading niet meer goed en sloot deze ook niet meer aan bij het taalgebruik van bijvoorbeeld gemeente, provincie, landelijke overheid en internationale instanties.”

Met de verandering verdwijnt de naam die de vereniging al heel lang gebruikt. Waar een grote groep van 200 enthousiaste en deskundige vrijwilligers al bijna 50 jaar trots op is. En de vereniging gaat meer laten zien van haar werk. “De komende tijd zullen we de Son en Breugelse gemeenschap met regelmaat over de verdere voortgang informeren.”

Meer informatie

Meer informatie over Erfgoedvereniging Son en Breugel vind je op hun website. Wie regelmatig leuke oude foto’s van Son en Breugel en haar inwoners kan de Facebookpagina volgen.