Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hekken om Sint-Petrus’ Bandenkerk weg maar nog niet toegankelijk

Hekken om Sint-Petrus' Bandenkerk weg maar nog niet toegankelijk
Foto: Ons Son en Breugel

De hekken rondom de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk zijn weggehaald, maar dit betekent nog lang niet dat het gebouw klaar is voor een nieuwe bestemming.

De gemeente is formeel eigenaar van de Sint-Petrus’ Bandenkerk aan het Kerkplein. De koopacte is op 21 juni door partijen bij de notaris getekend. De beoogde sloper die de Heilige Oda parochie in de arm had genomen heeft zijn hekken weer opgehaald. Maar het weghalen van de hekken is slechts het volgende hoofdstuk in het dossier. Overal liggen herinneringen aan de asbestsanering en beoogde sloop van het karakteristieke gebouw.

Hekken om Sint-Petrus' Bandenkerk weg maar nog niet toegankelijk

Mevrouw Coppelmans pleitte op 24 mei al voor het weghalen van de hekken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ze vond de hekken om de Sint-Petrus’ Bandenkerk een “afbreuk aan de kerk” en verzocht deze zo snel mogelijk te verwijderen en om zo snel mogelijk te onderzoeken of er van het voormalige kerkgebouw iets moois gemaakt kon worden.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen kon mevrouw Coppelmans tijdens de gemeenteraadsvergadering niet positief beantwoorden. “Op dit moment (24 mei, red.) is het formeel nog een bouwplaats omdat er een stilgelegde sloop aan de hand is. Op het moment dat het gebouw verkocht is en dus gepasseerd is, dan dient er eerst een bouwkundige keuring plaats te vinden om te bepalen wat de veiligheid is van het gebouw. Zeker omdat er al een aantal dingen ontmanteld is en er ook een asbestsanering plaats heeft gevonden met de oog op sloop. Dat is ook de zorgvuldigheid waarmee de werkzaamheden zijn uitgevoerd.”

Hekken om Sint-Petrus' Bandenkerk weg maar nog niet toegankelijk

Pas als bij uitvoerig bouwkundig onderzoek in de Sint-Petrus’ Bandenkerk duidelijkheid is, zal de volgende stap worden genomen. “Op het moment dat daaruit blijkt dat het veilig is, dan dienen we adequate maatregelen te nemen om het pand te beschermen. Dat kan hekken zijn, dat kan dichttimmeren zijn, het op slot zetten zijn. We kunnen op dat moment kijken naar passende maatregelen.”

Update: inmiddels heeft het Sonse bedrijf Knaapen Groep nieuwe hekken geplaatst om de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk.