Zoek
Sluit dit zoekvak.

Herbeleef het parachutespringen tijdens de bevrijding op 15 september

Herbeleef het parachutespringen tijdens de bevrijding op 15 september
Foto: Round Canopy Parachuting Team The Netherlands

Op 15, 16 en 17 september 2017 organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) herdenkingssprongen op 3 historische locaties: Son, Veghel en Eerde.

Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben. In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota).

Op 15 september vindt de sprong plaats om circa 18:00 uur aan de Brouwerskampweg in Son, op 16 september om circa 18:00 uur aan de Kruigenstraat in Veghel en op 17 september om circa 15:30 uur aan De Horstjens in Eerde. Op 17 september neemt het team daarna deel aan de officiële herdenking in Eerde. Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en de bovengenoemde tijden kunnen daardoor op het laatste moment nog wijzigen.

Vrijdag 15 september – “Operation Paulushoef”, Son

Op de zonnige middag van zondag 17 september 1944 zijn binnen 45 minuten meer dan 4500 parachutisten op deze locatie geland. Daarnaast landen 53 Waco zweefvliegtuigen, getrokken door de beroemde C47, met zwaar materieel en aanvullende infanterie manschappen. De Paulushoef boerderij lag in de beoogde dropzone en was een uitstekend markeringspunt voor de piloten. De naam van de boerderij was namelijk duidelijk te zien in grote witte letters op het dak. De bewoners van de boerderijen in het Sonnius gebied hebben de Amerikanen geholpen op alle mogelijke manieren. In de daaropvolgende dagen was dit gebied het toneel van binnenkomende versterkingen die met zweefvliegtuigen en parachutes landden. Ook alle voorraden werden via de lucht aangevoerd.

Zaterdag 16 september – “Operation Black Friday”, Veghel

Het gebied van Het Ham en Havelt was het toneel van hevige gevechten op 22 september 1944. Duitse eenheden van de 107e tankbrigade, die waren ondergebracht bij “Kampfgruppe Walther”, met diverse andere eenheden voerden vanuit Erp een aanval uit op de bruggen in Veghel. Ze werden gestopt door diverse geallieerde eenheden. Voor het eerst sinds de start van Operatie Market Garden lukte het de Duitse vBrigade om de geallieerde Corridor af te snijden. Het was een hevige en bloedige strijd en deze is de geschiedenis ingaan als “Black Friday”. De bewoners van het gebied zochten dekking in de zelfgemaakte fragiele schuilkelders of in sloten langs de weg. Zij werden door de Duiters regelmatig als menselijk schild gebruikt. Bijna alle boerderijen in dit gebied gingen in vlammen op.

In het veld waar gesprongen wordt, heeft één van de eerste bloedige gevechten plaatsgevonden tussen de Duitsers en de geallieerden. Tijdens de strijd heeft de Duitse Brigade zware verliezen geleden en veel van het Duitse materieel werd vernietigd, waaronder de Panther tank van majoor Hans-Albrecht von Plüskow. Hij sneuvelde zelf langs de tank.

Zondag 17 september – “Operation Joe Mero”, Eerde

De “Joe Mero memorial jump” vindt plaats op een veld van dropzone A, waar sinds september 1944 niet meer gesprongen is. Het 3e bataljon van het 501ste Parachute Infanterie Regiment landde hier om omstreeks 13:15 uur. Deze sprong wordt opgedragen aan één van de vele helden die de ultieme prijs voor onze vrijheid hebben betaald, Joe Mero.

Joe Mero van het 2e bataljon Hoofdkwartier/501 ging regelmatig in de graanelevator op het terrein van de CHV (nu Noordkade) omhoog om op Duiters te “jagen”. Op 22 september 1944 nam hij 12 Duitsers, die op het terrein geïnfiltreerd waren, krijgsgevangen. Hij marcheerde hen af door het centrum van Veghel naar het gevangenendepot. Hiermee verdiende hij veel respect van de mannen van het 2e bataljon. Op 24 september maakte hij onderdeel uit van de voorhoede die naar Eerde ging om de rest van het Regiment te ondersteunen. Vanuit Wijbosch werden ze gespot door waarnemers van de Duitse artillerie en werden ze zwaar onder vuur genomen. Joe raakte fataal gewond op de weg naast de dropzone en hij overleed aan deze verwondingen op 9 oktober 1944 in een Belgisch ziekenhuis.

 


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play