Search
Close this search box.

Het doek lijkt te zijn gevallen voor de Jaarmarkt

Jaarmarkt
Foto: Ons Son en Breugel

De Jaarmarkt zoals Son en Breugel die nu nog kent stopt, met pijn in het hart van de organisatie.

In een openhartig interview met Weekblad Forum vertelt Thom van Dommelen, één van de eerste organisatoren van het jaarlijkse evenement, over het stoppen van de traditie en de hoogtepunten van de afgelopen 30 jaar.

De commissie die het evenement organiseert heeft niet meer de slagkracht om een goede Jaarmarkt te kunnen organiseren. Van de zeven commissieleden stappen er twee op en het aantrekken van nieuwe commissieleden die een frisse wind kunnen doen laten waaien zijn moeilijk te vinden. “De commissie bestaat uit zeven personen. Maar om de markt goed te kunnen organiseren en vooral ook om nieuwe initiatieven te kunnen ontplooien zou je eigenlijk met tien man moeten zijn. Wij hebben enorm ons best gedaan om nieuwe commissieleden te vinden, maar dit heeft niet mogen baten.”

Geen toegevoegde waarde

Ondernemers in het dorp, van oorsprong de ‘geestelijk vader’ van de markt, zien ook geen toegevoegde waarde meer van de Jaarmarkt. “Wij hebben aan 80 ondernemers in het centrum gevraagd wat zij van de Jaarmarkt vinden. Hieruit bleek dat ongeveer 70% van de ondervraagden in de Jaarmarkt geen toegevoegde waarde zag voor hun eigen bedrijf.” Kosten voor extra personeel en zondagtoeslagen worden als oorzaak voor het ontbreken aan toegevoegde waarde genoemd.

En nu? De huidige organisatie probeert een professionele organisatie warm te krijgen voor de Jaarmarkt van Son en Breugel. Thom van Dommelen ziet in ieder geval hoop voor een goede afloop. “Het zou geweldig zijn als dit lukt en de Jaarmarkt toch behouden blijft voor het dorp.”

Het is niet de eerste traditie die in 2017 niet terug zal keren op de evenementenkalender. Eind vorig jaar werd bekend dat ook de Boerenbruiloften in Son en Breugel ophouden met bestaan.


Heet nieuws? Stuur de redactie een WhatsApp