Search
Close this search box.

Het Geweten: afstellerij?

het geweten afstellerij
Foto: Pixabay CC0

De trein raast alsmaar verder van station naar station. Regel uit een het liedje van Guus Meeuwis is, of was van toepassing op de hele MFA soap.

De MFA-TGV denderde maar voort onder leiding van machinist Robert, die met enorme oogkleppen op deze trein bestuurt. Station na station werd overgeslagen op weg naar het Heilige Doel: De MFA. Werd overgeslagen, want er zijn inmiddels diverse kinken in de kabel gekomen.

Het begon natuurlijk allemaal met het gelazer in de coalitie. Dorpsbelang draaide als een zweefmolen in zijn beste tijd en vond ineens dat er toch een MFA moest komen. Wel eerst jarenlang tegen geprotesteerd, maar ineens was alles anders. Waarschijnlijk ingegeven door die eigenheimer van een wethouder. Of hoe een partij in een paar jaar kan wegzakken en vergeet waar het voor staat

En zo is er verder Gerard Swinkels, die met zijn groep maar liefst 1300 handtekeningen heeft opgehaald omdat ze willen dat de kerk hergebruikt gaat worden. Een beter vorm van burgerparticipatie kan je je bijna niet voorstellen. Betrokken burgers die haarfijn laten zien dat er totaal geen draagvlak is voor dat hele onnozele plan.

Dan heb je nog het hele Hevo verhaal, een plan wat klinkt als een klok. Maar het plan is door Robert Visser angstvallig in een la gehouden, bang als hij was voor teveel draagkracht voor dit plan. Zag er prima uit, niks mis mee. Liet op een fatsoenlijke manier zien er best iets kon in de kerk. Dat het plan volgens Robert Visser niet voldeed aan de eisen is natuurlijk lariekoek met een rietje, herontwikkeling van de kerk hoort wel degelijk thuis in de hele MFA discussie. Dat het niet in het straatje pastte van de dadendrang van de op hol geslagen Dorpsbelang wethouder is hoogstwaarschijnlijk de ware reden.

Als laatste kwam er afgelopen week een brief van het bisdom waarin stond dat het bisdom wel voorkeur had voor het afbreken van de kerk, maar als het plan goed was geen enkel bezwaar had om de kerk te laten staan. Dit in tegenstelling tot de woorden van Robert Visser die maar bleef volhouden dat het bisdom alleen de kerk wilde afbreken.

Tijdens de commissievergadering op 11 mei waren er maar liefst vier burgers die spreektijd hadden aangevraagd, iets wat niet vaak voorkomt. En de kritiek was niet mals. Een Dorpsbelang meneer die (en hij is niet de enige in de Dorpsbelang achterban) niks meer snapt van de koers van de partij. De heer van der Meijden die in zijn omgeving hoort dat er niemand zit te wachten op dit onding. Harm Jan van Asperdt had het over een pure vorm van minachting naar de burger en Miriam van den Nieuwenhuizen daagde de gemeenteraad uit om te reageren. Maar zoals meestal met burgers die inspreken werden deze vier insprekers ook weer totaal genegeerd. De ultieme vorm van minachting natuurlijk, maar we zijn het gewend.

Ondertussen zit de nieuwbakken coalitie met een probleem en begint te MFA-TGV aan alle kanten te piepen en te kraken, omdat veel burgers massaal gebruik maken van hun democratisch recht om te demonsteren. Het zou te gek voor woorden zijn als er nu op de parkeerplaats nog een MFA zou komen, maar wie weet wat Robert Houdini nog meer in zijn hoed heeft verborgen.

De rolverdeling is inmiddels ook wel duidelijk binnen de coalitie. De VVD en PvdA/GroenLinks gaan hakken door te proberen om Dorpsvisie en Hevo in een kwaad daglicht te stellen. Dat beproefde trucje hebben die mensen overgenomen van hun grote broers die in Den Haag vooral de zaak recht proberen te houden door het demoniseren van mensen die het niet met hen eens zijn.

De opmerkingen van Johan Bijlsma van PvdA/Groen Links over Dorpsvisie en Hela zijn te kinderachtig voor woorden. Krampachtig grappig proberen te zijn door te verklaren dat Dorpsvisie en Hevo twee kleine kinderen zijn die hun zin niet krijgen. Johan wordt een zielig mannetje als hij de macht weer in de schoot krijgt geworpen. Volgens mij moet meneer Bijlsma eens samen met VVD en Dorpsbelang in de spiegel kijken om vast te stellen wie er nu werkelijk de kleine kinderen zijn die hun zin niet krijgen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.