Het Geweten: beledigen en bedreigen

Het Geweten: beledigen en bedreigen
Foto: Pixabay CC0 (bewerkt)

Het was me wat. De opmerking in mijn vorige column dat de Zwanenfamilie in het dorp bijna alles voor elkaar krijgt viel bij de vrienden van desbetreffende ondernemer in verkeerde aarde.

Hoe durfde ik die mensen te beledigen, het was een grote schande. Ik was op de hand van een andere kroeg, en gedreigd werd om het sukkeltje van Son en Breugel niet meer te lezen als er niet naar de mond geschreven zou worden.

Gelukkig echter leven we in Nederland, zijn we nog geen IS kalifaat en mogen we schrijven wat we willen. Ik ben er niet om mensen naar de mond te praten. Zeker als het feiten betreft moet je dat kunnen melden. Dan ben je maar beledigd, jammer. En sommige feiten liegen er niet om en zijn helemaal niet gerelateerd aan één bepaalde kroeg. Denken dat je maar alles zo kan doen is nog niet eens het ergste. En het zogenaamd beledigen van een horecafamilie ook niet. Er gebeurt in ons gezellige dorp van alles achter de schermen, een kleine opsomming van feiten;

  • De bezwaarmakers uit de Torenstraat, die volgens velen zowat overal bezwaar tegen aantekenden, zijn meerdere malen met de dood bedreigd omdat ze naar de rechter waren gestapt. Voordeur volgezeken, ondergekotst, expres uit hun slaap gehouden, noem maar op, het is allemaal gebeurd;
  • Achterzijde van de kerktoren die gebruikt wordt als opslagplaats voor vuilcontainers. Stinkt lekker, en dan hebben we het nog niet over het brandgevaar en de ratten vanuit de Dommel die al dat lekkers ruiken;
  • Een horecagelegenheid die zonder vergunning gewoon begint met zijn nieuwe zaak;
  • Tegen een meneer die er al woonde toen er nog trams in het dorp rondreden zeggen dat als ie last van de kroeg heeft, hij maar ergens anders moet gaan wonen (dit is de nette versie, de werkelijke versie bevat in elk geval het woord opflikkeren).
  • Een bezwaarmaker kreeg een rouwkaart toegestuurd met de allerminst vriendelijke opmerking dat als door zijn toedoen de kroeg zou verdwijnen hij de kroeg achterna zou gaan.
  • Personen die in je huis staan en dreigen alles te breken wat je in je lijf hebt omdat je niet aardig bent tegen een bepaalde kroeg;
  • Andere personen die tegen je zeggen dat ze je huis in de fik zullen steken met je hondje erin omdat je niet aardig bent tegen een bepaalde kroeg.

Dit zijn zomaar enkele feiten van hoe het er af en toe aan toe gaat in ons dorp. Mensen worden met de dood bedreigd omdat ze een andere mening hebben. Dat vinden we allemaal helemaal normaal hier in dit dorp. Maar als ik zeg dat er mensen zijn die denken dat ze alles mogen, dan is het dorp te klein en zijn we beledigd. Ook al zijn sommige mensen op hun teentjes getrapt, het weerhoudt mij er in elk geval niet van om op te schrijven wat ik denk. “Durf tegen de wind in te zeiken, ook al krijg je de zeik soms recht in je gezicht terug”, zei een bekende, en veelvuldig bedreigde cabaretier uit Brabant ooit.

Beledigd, wat moet je er mee. Mensen zijn tegenwoordig om het minste of geringste beledigd. Terwijl iedereen de mond vol heeft over de vrijheid van meningsuiting, hebben we moeite met de mening van andere mensen. Of we zijn beledigd als je niet op een verjaardag komt, beledigd als je niets hoeft te drinken, beledigd als je de waarheid vertelt. So what, het is alleen maar een gevoel, niks meer, niks minder. Doe niet zo moeilijk, leer er mee leven, accepteer het.

Ik vind Coldplay ook een belediging voor de muziek, maar ik heb het geaccepteerd….


Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.

Post article

Post article