Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Geweten: de kogel die de kerk verwoestte

het geweten
Foto: Pixabay CC0

BAM! Afgelopen. Het treintje van Dorpsvisie en Dorpsbelang wat 6 jaar lang door Son en Breugel sputterde was met een harde klap tot stilstand gekomen.

Tijdens de raadsvergadering kwam Elly Brocken van Dorpsbelang met de onheilsmededeling. Het was tijd om er mee op te houden. De chemie was weg, er was geen vertrouwen meer, de verkering is uit. Voor iedereen die de lokale politiek enigszins volgt, zal het geen verrassing zijn. Regelmatig vlogen coalitiegenoten Dorpsbelang en Dorpsvisie de laatste twee jaar elkaar in de haren en waren ze het oneens met elkaar over het te voeren beleid. In de lokale media konden we regelmatig meegenieten met de onderlinge verbale vechtpartijen.

Echter het moment van beëindiging is toch wel fenomenaal gekozen door de ploeg van wethouder Visser. Het leek allemaal zo mooi geregeld, via de oppositie het voor elkaar gekregen dat de MFA of MAKS of hoe je het onding ook wil noemen er doorgedrukt kon worden. Maar dan gaan ineens een aantal vervelende burgers maar liefst 1300 (!) handtekeningen ophalen om te onderzoeken of er geen mogelijkheden zijn om in de kerk een MFA te realiseren. En die komen ze dan ook nog aanbieden op het gemeentehuis. Perfecte vorm van burgerparticipatie, maar daar zat wethouder Visser van Dorpsbelang natuurlijk niet op te wachten. Het plannetje dreigde in duigen te vallen.

De MFA-trein dendert voort

Immers, er waren al afspraken gemaakt, waarschijnlijk ook met projectontwikkelaars. De MFA-trein dendert al met volle snelheid vooruit en kan niet meer wachten. Daar kan je al die vervelende burgers niet bij gebruiken. Dus werd op dezelfde avond een extra agendapunt ingediend door Dorpsbelang met betrekking tot de bestuurlijke samenwerking met Dorpsvisie. Oftewel, we willen niet meer met jullie. Als je het nuchter bekijkt kun je feitelijk spreken van een mini staatsgreep.

Dorpsbelang wilde 2 jaar geleden helemaal niet samen in een coalitie met Dorpsvisie, maar moesten omdat Dorpsvisie groter was geworden dan Dorpsbelang. Vanaf het begin af aan was duidelijk dat beide partijen een verschil van mening zouden blijven houden over de MFA. Dat is tot uitbarsting gekomen op het moment dat Dorpsbelang de regie dreigde te verliezen.

Het is te gek voor woorden dat het dorp de dupe is van de dadendrang van een wethouder die een prestigeproject wil realiseren waar niemand op zit te wachten. Er is geen draagvlak onder de verenigingen en al helemaal niet onder de bevolking, maar het moet koste wat kost doorgaan. En omdat er in de gemeenteraad een meerderheid is, zal het er komen ook. Want denkt u nou echt dat het onderzoek wat meneer Swinkels heeft afgedwongen met zijn 1300 handtekeningen ook maar een beetje serieus wordt gedaan en genomen? Make that the cat wise, zouden ze in Helmond zeggen.

Het is bizar om te moeten constateren dat een partij die zegt zich te bekommeren om wat de bevolking ervan vindt, nu koste wat kost er iets door wil drukken waar ze jarenlang tegen te hoop hebben gelopen. Een enorm spandoek opgehangen tegen de MFA op de plek waar men nu zelf een MFA wil neerzetten. Dat heeft ze zelfs een enorme verkiezingsoverwinning opgeleverd. Daar heeft meneer Visser zijn baan aan te danken. Maar net als met de Ruit, waar Visser ons in probeerde te lullen. Of met de verkeersproblematiek in het dorp, het groenonderhoud, noem maar op. Het maakt niet uit, op alle gebieden laat de wethouder ons in de steek. Samen met z’n partij Dorpsbelang, vroeger toonbeeld van een sterke kritische partij met een eigen mening, nu verworden tot een bang schoothondje aan de riem bij Robert Visser. Want als ie z’n zin niet krijgt, dan dreigt ie met opstappen.

En deze partij gaat met de eer strijken en laat Dorpsvisie verdwaasd achter. Je kan veel van Dorpsvisie vinden, maar ze houden zich vast aan hun principes. Geen gesjoemel en gekonkel, in tegenstelling tot Dorpsbelang. Zij gaan nu een coalitie vormen om de komende 2 jaar door te komen en worden beloond voor het voeren van wanbeleid. Nieuwe verkiezingen waren beter geweest.

Eerste taak van de nieuwe coalitie zonder draagvlak is het slopen van de kerk en het bouwen van een lelijke blokkendoos. Het zou verboden moeten worden.


Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.