Search
Close this search box.

Het Geweten: geld móét rollen

Het Geweten: geld moet rollen
Foto: Pixabay CC0

De gemeente Son en Breugel stikt van de poen. We beschikken in Son en Breugel over een reservepot van maar liefst 8 miljoen euro.

En omdat geld op de bank niks oplevert en lenen wel geld kost moeten de geldsluizen open. 2,5 miljoen euro maar liefst wordt er uitgetrokken voor de centrumplannen, om maar eens wat te noemen. Nu is het uitgeven van andermans geld wel besteed aan de salonsocialisten van PvdA en GroenLinks, dus die pot zal weldra leeg zijn.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, in allerijl overgevlogen uit Eindhoven om ons dorp te redden, heeft daarover ook al contact gehad met z’n partijgenoot en wethouder in het failliete Nuenen. Snelcursus geld verbrassen, zeg maar. En als het niet helemaal op gaat dan verdwijnt het wel in het financiële Nuenense gat.

Dat de gemeente over zoveel poen beschikt mag toch wel een klein wonder heten. Immers, er wordt geld uitgegeven aan van allerhande zaken waarvan op z’n minst je wenkbrauwen van gaan fronsen. Een aantal van die geldverslindende projecten op een rijtje.

Zo heeft de gemeente een onderzoek uit laten voeren over de vraag of het mogelijk was om te straatverlichting te verledden (antwoord: Ja, dat kan). Kosten: 33.000 euro. Sowieso lopen de adviesbureaus de deur plat in het gemeentehuis. Misschien is het handiger om die mensen een eigen kantoor te geven, scheelt een hoop gedoe. Voor iedere scheet wordt tegenwoordig een, al dan niet bevriend adviesbureau ingeschakeld. Staat er een stoel verkeerd in het gemeentehuis, dan hangt er al iemand van het College aan de telefoon om een adviesbureau in te schakelen die moet bepalen waar de stoel moet komen te staan.  Zo’n onderzoek kost al snel tussen de 20.000 euro en 50.000 euro.

Subsidieslurper Son en Breugel Verbindt, het internetportaal waar zo hoog over wordt opgegeven en waar in verhouding maar weinig mensen gebruik van maken, vroeg bij de gemeente een subsidie van maar liefst 100.000 euro (met een jaarsalaris voor de manager van 42.000 euro). Dat ordinaire gegraai vond zelfs de gemeente wel iets te gortig, en besloot om 50.000 euro toe te kennen. Nog steeds een zeer royaal bedrag lijkt me.

Steven Elders, de ambitieuze jongeman die al op jonge leeftijd zich begeeft in de politieke slangenkuil, het jongste Tweede Kamerlid ooit wil worden en ineens op tv verscheen als een persiflage op Frank Sinatra, wilde een jeugdgemeenteraad in Son en Breugel. Prima zegt de gemeente, hier heb je 26.500 euro om dat te realiseren.

Het zo veel bekritiseerde Groen beleidsplan voorzag in het rooien van diverse gezichtsbepalende bomen in Son en Breugel. Het kappen van die bomen alleen al leverde een kostenpost op van 21.000 euro

En wat te denken van de hele staatsgreep in Son en Breugel, waarbij Dorpsvisie door Dorpsbelang op een zijspoor werd gezet? De wethouder werd ontslagen en krijgt naar goed Oud Hollands gebruik een wachtgeldregeling van 48.884 euro de komende jaren. Dus echt medelijden hoeven we nu ook niet te hebben met meneer Frencken. De re-integratie van de wethouder gaat ook 13.850 euro kosten.

En omdat de baantjesjagers van de PvdA/Groen Links en de VVD graag alle twee weer een wachtgeldprofiteur wilden leveren werd er een extra wethouder aangesteld. Tom van den Niewenhuijzen, Robert Visser en Kees Vortman staan op de loonlijst voor 89.449 euro per persoon, per jaar. Simpel rekensommetje leert ons dat de #Frexit van John Frencken de Son en Breugelse belastingbetaler zo’n slordige 138.000 euro per jaar gaat kosten.

Volgens mij is het wel inclusief vakantiegeld, dat wel.


Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.