Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Geweten: GWNW

het geweten
Foto: Google Maps/Ons Son en Breugel

Het was afgelopen week weer hommeles in het Gemeentehuis.

Tijdens de vergadering van de Commissie Grondgebied zaken ging het weer eens over het MFA. U weet wel, dat gebouw wat in het Centrum van Son moet verrijzen en waar alles en iedereen in ondergebracht moet worden. Kerk tegen de vlakte, het Vestzaktheater voor het grootste gedeelte om en daarvoor in plaats komt het MFA en een aantal woningen.

Wethouder Visser is enthousiast en hij weet zich gesteund door de voltallige gemeenteraad, op Dorpsvisie na. Dorpsvisie is de enige partij in Son en Breugel die in de gaten heeft dat er geen draagvlak is onder de bevolking voor dit zoveelste prestigeproject. Andere partijen hebben geen flauw idee wat er in hun achterban omgaat. Verkiezingsuitslag is voldoende, voor de rest hoeft er niemand geraadpleegd te worden, aldus VVD en PvdA/GroenLinks.

Remco Heeren van Dorpsvisie streed als een Don Quichotte tegen de windmolens, maar zijn betoog dat het allemaal wel erg veel geld zal gaan kosten werd door wethouder Visser afgedaan als zijnde zaken die uit hun proportie werden getrokken. Ook stelde Remco Heeren dat de burger wel erg weinig inspraak had, maar ook dat werd als onzin afgewimpeld. Want, zo stelde Robert Visser, het kwam vooral door het twee jaar niks doen van John Frenken dat men nu in deze situatie zat. Wederom vlogen de verwijten over en weer tussen coalitiepartners Dorpsvisie en Dorpsbelang.

Dat geeft nu ook precies de kern van het probleem aan. Dorpsvisie en Dorpsbelang zitten met elkaar opgescheept, terwijl ze elkaar eigenlijk niet kunnen luchten of zien. Er is geen goede bodem om op samen te werken en dat blijkt keer op keer. Wellicht dat het eens tijd wordt om de samenwerking tegen het licht te houden en zichzelf eens af te vragen of het wel zin heeft om op deze manier nog verder te gaan. Wellicht is het organiseren van een referendum wat. Een referendum met twee vragen. 1. Wilt u een Multifunctioneel Maatschappelijk Onding 2. Wilt u dat deze coalitie doorgaat? Zelfs bij het openen van één stembureau verwacht ik een grote opkomst.

Ondertussen gaan de voorbereidingen door en zal het er toch van komen, het MFA. Hoewel de afkorting ook verleden tijd is. Johan Bijlsma van PvdA/GroenLinks, uitblinker in het verzinnen van loze plannen, kwam op het lumineuze idee om voortaan te spreken van MAKS (Maatschappelijke Accommodatie Kerkplein Son). Wethouder Visser, ook wel een liefhebber van wat onzinnigheid, vond het prima.

Mag ik effe een teiltje? Halverwege het traject de naam veranderen omdat het zo lekker bekt. Amateuristische volksverleukerij is het. Zo lust ik er ook nog wel een paar. Misschien dat we de naam van het onding beter kunnen veranderen in GWNW. Gebouw Wat Niemand Wil. Dat dekt de lading beter.

Lees meer van het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.