Search
Close this search box.

Het Geweten: pluim

het geweten
Foto: Pixabay CC0

Dit keer geen zuur verhaal van over elkaar heen vallende gemeenteraadsleden, vriendjespolitiek, achterkamertjesgeleuter of andersoortige gemeentelijk gekonkel. U zult wel bijna van uw stoel vallen van enorme verbazing, ik ga complimenten uitdelen. Lees deze column dus aandachtig, waarschijnlijk is dit de eerste en laatste keer dat dit gebeurt. Dit keer gaat het namelijk over samenwerking, verbondenheid en vriendschap. Het gaat deze keer over Samenloop voor Hoop.

Je kan er gewoonweg niet omheen. Op 4 en 5 juni wordt een 24 uurs loop georganiseerd. 24 uur lopen om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Op de zondagochtend wordt er zelfs een 24 minuten Kinderloop voor Hoop gelopen. De opbrengst van deze loop is bestemd voor onderzoek tegen de vreselijke ziekte kanker. Het is hartverwarmend om te zien wat dit evenement losmaakt in het dorp. Allerlei activiteiten worden ontplooid om geld op te halen voor deze geweldige actie. Kinderen gooien hun spaarpotje om, scholen doen mee, supermarkten ook, en in de buurt wordt van alles georganiseerd. Je kan zelfs plaatjes aanvragen op de splinternieuwe lokale Radio S&B.

Maar vergeet vooral al die mensen achter de schermen niet, die al een hele poos bezig zijn met de voorbereidingen voor Samenloop voor Hoop. Uren en uren van hun vaak al kostbare vrije tijd besteden ze aan een nobel doel. Van vergadering naar vergadering, dan weer naar de krant, je eigen werk niet te vergeten, voorbereidingen treffen voor de grote dag, van hot naar her door Son en Breugel, contacten aanspreken. Ik geef het je te doen. Vrijwilligers werk is, op allerlei gebied, een van de meest eerbare en nobele dingen wat een mens voor iemand anders kan doen. Je kan met een in jouw ogen misschien onbenullig iets een ander mens bijzonder blij maken.

Ook treden veel artiesten belangeloos op, jonge dj’s en een aantal legendarische plaatjesdraaiers uit het uitgaansleven van weleer. Het is werkelijk onvoorstelbaar wat er op het moment gebeurt in het dorp. Het is ook geweldig om te zien dat als het er echt toe doet, de mensen in Son en Breugel de schouders eronder zetten en met elkaar iets proberen te bereiken.

Ik zat achter m’n toetsenbord voor het schrijven van mijn tweewekelijkse column, en ik wist totaal niet waar ik nu m’n gal eens over zou uitspugen. De MFA, kerk wel of niet afgebroken, 3 wethouders in plaats van 2, de baard van de burgemeester? Ik wist het niet. De hoofdredacteur had me al een paar keer erop geattendeerd dat ik een column moest inleveren, maar ik wist gewoonweg niets te zeiken, ik was bevangen door het zeikersblock. Mijn gedachten zaten eigenlijk alleen bij Samenloop Voor Hoop, zo indrukwekkend vind ik het hele gebeuren.

Toen ik vanmorgen de supermarkt uitliep en voor de zoveelste keer de paarse muntjes in de Samenloop Voor Hoop bokaal gooide wist ik het. Ik schrijf een column over Samenloop Voor Hoop waarin ik van de daken schreeuw dat iedereen die ook maar iets betekent voor Samenloop Voor Hoop een hele dikke vette pluim verdient. Voor mijn part krijgen ze allemaal een lintje, maar in ieder geval die pluim.

En ik vraag een plaatje aan……

Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.