Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Geweten: zwetshouders

het geweten
Foto: Pixabay CC0

Het was wel te verwachten, John Frencken stopt per direct als wethouder. Hij gaat niet zitten wachten tot de nieuwe coalitie er is en legt het bijltje erbij neer.

En gelijk heeft ie. Waarom zou je nog aan dezelfde tafel gaan zitten met de mensen die niet één, maar een heel messenblok aan messen in je rug hebben geprikt? Mensen die maar 1 ding voor ogen hebben met de afgelopen staatsgreep en dat is het bouwen van die MFA.

Op John Frencken was best wel wat aan te merken, maar er zijn maar weinig mensen die hun werk volkomen foutloos verrichten. Zo kreeg hij nogal eens het verwijt dat ie vaak met z’n neus voorop stond als er een opening of iets dergelijks was in het dorp. Als er wat te vieren was, dan was John er. Wethouder Lintjeknip werd hij ook weleens genoemd.

Maar wat is er eigenlijk verkeerd aan, vraag ik me dan af. Je kan ook zeggen dat hij zijn betrokkenheid toont in de Son en Breugelse gemeenschap. En dat is iets wat je van die andere wethouder niet kan zeggen. Die vindt het veel leuker om finaal tegen de wil van zijn eigen partij te proberen een snelweg langs het kanaal aan te leggen. Om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Maar ook bij persoonlijke problemen die mensen in het dorp ondervinden geeft Robert Visser niet thuis. Zo sprak ik laatst nog iemand uit het dorp die meerdere malen zijn ongenoegen had geuit over de verkeersveiligheid in zijn straat. Een bekend probleem in het dorp, wat een standaardantwoord oplevert van de wethouder. Er is niks aan te hand, het is niet onveilig, dat is alleen maar in jullie gedachte. En als je dan te vasthoudend bent en het probleem aan de kaak blijft stellen wordt er gewoon niet meer gereageerd. Doodgezwegen, dan houdt het vanzelf op hoopt de wethouder.

Ondertussen probeert Dorpsbelang uit alle macht te verkondigen dat de staatsgreep echt noodzakelijk was voor het dorp. Het was niet alleen de MFA, er waren meerdere dossiers waar Dorpsbelang en Dorpsvisie het niet over eens waren, en de partijen waren te ver uit elkaar gegroeid. Maar ligt het probleem daarin dan niet bij Dorpsbelang zelf? Is Dorpsbelang niet van koers veranderd? Als je bijvoorbeeld de hele circusvoorstelling rond de MFA bekijkt zou je zeggen van wel. Want was het niet Dorpsbelang zelf die 6 jaar geleden van de daken schreeuwde dat er geen Multi Functioneel Onding moest komen? Er werd zelfs een spandoek op het bouwbord gehangen: Hoezo nieuwe Bieb? De burger beslist!  Iets van die strekking.

Nu, zes jaar verder, zijn ze dat collectief vergeten en omarmt Dorpsbelang hetzelfde plan hartstochtelijk. En de burger, die inmiddels met ruim 1300 handtekeningen heeft geprotesteerd tegen de sloop van de kerk en opperen voor een MFA in de kerk, wordt aan het lijntje gehouden. Voor 12 mei moet het toegezegde onderzoek over een mogelijke vestiging van de MFA in de kerk klaar zijn en het antwoord van het bisdom komen over wel of niet slopen van de kerk. Dit omdat ze weten dat er op 14 mei een nieuwe bisschop wordt geïnstalleerd die ervoor is om kerkgebouwen te laten staan. Kan het nog smeriger? Dorpsbelang verraadt de burgers van Son en Breugel op een ongelofelijke manier door een onderzoekje voor de bühne te organiseren.

Maar nu is dus John Frencken opgestapt en is er ruim baan voor de nieuwe coalitie. Dat zal hoogstwaarschijnlijk Dorpsbelang, VVD en PvdA/GroenLinks worden. Diverse namen zingen al rond in de wandelgangen en achterkamertjes voor de functie van twee nieuwe wethouders. Zo is voor de VVD meneer Vortman in beeld. Bij PvdA/GL zijn er ook een aantal gegadigden, waarvan toch wel 1 opmerkelijke. Als je deze naam hoort dan weet je precies wat de profielschets is voor de functie van wethouder in Son en Breugel: meegaand, beïnvloedbaar, kneedbaar, jaknikker.

Zijn naam is Hans Overbeek. De man die jarenlang verguisd, zwart-, en belachelijk is gemaakt door Dorpsbelang. De man die volgens Dorpsbelang er jarenlang een puinhoop van heeft gemaakt toen hij wethouder was. Die man zal nu wellicht de nieuwe wethouder kunnen worden.

Ik hoop dat dit een enge droom is waar ik nog uit moet ontwaken…

Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.