Het nieuws dat je echt moet weten over de ELE Rally 2022

ELE Rally Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

Met een overvol deelnemersveld verdeeld over de 1e ELE e-Rally, de 57e ELE Rally, de vierde ELE Historic Rally en de zesde ELE Shortrally zal er op het scherpst van de snede gevochten worden voor mooie klasseringen.

De nodige equipes verschijnen met hun nieuwe wapen ten tonele met enkele primeurs in de Nederlandse rallywereld als gevolg. Onveranderd is het feit dat het een zware dag zal worden voor mens en machine, zoals van de ELE verwacht mag worden.

Dezelfde proeven als 2021, meeste zijn echter gewijzigd

Om het voor de deelnemers interessant te houden zijn er de nodige wijzigingen aangebracht op de klassementsproeven die dit jaar op het programma staan. Alle evenementen zullen starten met klassementsproef Strijpse Kampen, welk ook dit jaar niet toegankelijk is voor publiek. Stichting ELE Rally is zeer tevreden met de relatie die ze met Defensie hebben zodat deze machtige klassementsproef ook dit jaar onderdeel is van de rally.

De eerste en tweede boucle bestaan uit drie klassementsproeven, naast Strijpse Kampen wordt ook Wintelre-Oerle en Spoordonk verreden. Echte klassiekers uit de ELE Rally.

Klassementsproeven in de avond voorspellen vuurwerk

Einde van de middag (vanaf 17:40 uur) staat de laatste keer Strijpse Kampen op het programma waar de coureurs nog één keer het verschil kunnen maken. Vervolgens is het tijd voor “de proef die alles heeft”, Sint-Oedenrode en aansluitend natuurlijk klassementsproef Son op een ongetwijfeld volgepakt Ekkersrijt.

Na nog een service (gelegen aan de Habraken in Veldhoven) worden Sint-Oedenrode en Son nogmaals verreden en wordt duidelijk wie er met de prijzen naar huis gaat.

Afwijkend tijdschema & serviceterrein

Er zal veel aandacht uitgaan naar de eerste rally voor elektrische auto’s in Nederland. Met lokale held Jari van Hoof en nog een last-minute inschrijving van Timo van der Marel op de deelnemerslijst belooft ook dit een mooi evenement te worden. In verband met de energievoorziening heeft de ADAC Opel e-Rally Cup wel een afwijkend serviceterrein, gelegen bij MeatFriends aan de Kanaaldijk in Best.

Ook zal de e-Rally Cup 8 klassementsproeven rijden in plaats van de elf die de rally rijdt. Echter wel voor het goede doel: 0% uitstoot en 100% autosport.

Groot aantal cups aan de start

De wederopstanding van de rallysport is in volle gang met prachtige Cups en Challenges die aan de start staan. Naast de genoemde ADAC Opel e-Rally Cup start de Toyota Yaris GR Challenge met hun kampioenschap tijdens de ELE met vijf equipes aan de start, waaronder Michiel Becx en Roel van der Zanden. In de Motul Clio Rally Trophy zien we acht equipes aan de start. Tot slot de Peugeot 206 Cup met liefst veertien auto’s.

Qua auto’s hebben we dus ook mooie primeurs: Zo zal Hans Weijs jr met een Ford Fiesta R5 Mk II aan de start staan. Kevin van Deijne zal starten met zijn nieuwe Hyundai i20 N Rally2 waar hij afgelopen weekend nog Rallye Sulingen mee reed. Wellicht een nieuwe naam in de rallywereld maar niet in de racewereld is Richard Pex, die met een waanzinnige Citroën C3 Rally2 aan de start staat.

Oud-wedstrijdleider Radboud van Hoek zal Jan de Winkel over de proeven navigeren in een potente Ford Fiesta Rally3 en familielid Martijn van Hoek zal zijn nieuwe Fiesta Rally4 aan de start brengen.

Nevenevenementen

In de Historic Rally zal het een strijd worden vooraan tussen de verschillende equipes, waar Piet-Hein van der Heijden (Lancia Delta), Jef van Hooft (Deltona Rallysport, Delta HF Integrale) en Marcel Ludwig (Audi A1 Quattro) eruit springen. Maar vergeet de rest niet! De rallyauto’s van weleer aan de start belooft altijd spektakel.

Wat te denken van de verschillende Delta’s, Audi Quattro’s en de prachtige Ford Escort RS Cosworth? In de ELE Shortrally zien we drie Mercedes SLK Cup-auto’s aan de start en zal het een mooie strijd worden vooraan met diverse fraaie auto’s.

Kanshebbers rally

De strijd vooraan in de rally zal spannend worden. Kan Kevin van Deijne met zijn nieuwe wapen de strijd opnemen tegen Bob de Jong? Na winst in de Drenthe Rally, kan Hans Weijs meteen doorpakken met de snelle Fiesta? Na afgelopen jaar een zeer spannende titelstrijd te hebben gehad, valt er eigenlijk weinig te voorspellen. Met liefst elf R5/Rally2-auto’s aan de start zal elk foutje afgestraft worden door de concurrentie.

Startnummer 50 voor Henk Vossen

Trouwe sponsor en rallycoureur in hart en nieren Henk Vossen schreef zich 50 jaar geleden in voor zijn allereerste ELE Rally. Daarom is besloten om hem startnummer 50 te geven. Uiteraard zal hij niet op die positie starten maar gewoon aanhaken bij de Rally2/R5 auto’s.

Spektakel voor iedereen

Zaterdag 21 mei belooft spektakel voor jong en oud. Kom lekker naar de ELE Rally. Op het Kerkplein in Son vindt de start plaats (vanaf ongeveer 11:00 uur) en uiteraard ’s avonds de finish (vanaf ongeveer 22:20 uur, Shortrally ongeveer 18:30 uur).

Koop een passe-partout, een ELE Magazine en een ELE-cap (magazine en cap samen 15 euro). Toegang tot een klassementsproef is 10 euro, een passe-partout is 25 euro voor alle voor het publiek toegankelijke klassementsproeven. Meer informatie is uiteraard op www.elerally.nl alsmede op de socials te vinden

Post article

Post article