In Dongen is vorig jaar een start gemaakt voor de bouw van een MFA midden in het centrum. Het verhaal kent enige paralellen met het MFA in Son en Breugel.
We schoven aan bij onze collega Bart van Kerkhof, die Dongen Nieuws onder zijn hoede heeft, om te vertellen over de ontwikkeling van hun MFA als ‘huiskamer van Dongen’. Het MFA zal onderdak gaan bieden aan onder meer de bibliotheek. Daarnaast is er ruimte voor sociaal-culturele activiteiten. Door de compactheid van het gebouw konden diverse verenigingen gebruik maken van gedeelde ruimtes.
De discussie over een MFA in het dorp Dongen (nabij Tilburg) loopt daar al jaren. In Dongen was sinds 1980 al een ‘centrale accommodatie’ in de vorm van de Cammeleur, waar verenigingen hun onderdak vonden. Toen in 2003 de Sint-Josephkerk aan de eredienst werd onttrokken ontstond het idee om een nieuw MFA op de locatie te realiseren. Tevergeefs werd geprobeerd om de kerk uit 1907 te redden, maar door het verval van het gebouw ging in 2009 de sloopkogel door de kerk.
Lang heeft de plek waar de kerk stond braak geleden. Begin 2012 besloot het college echter unaniem om een nieuw MFA te bouwen op de plek waar toen nog de huidige Cammeleur stond. Met een begroting van 7 miljoen euro was de optie om te bouwen op die locatie de minste beperkingen. De huidige huurders van Cammeleur moesten wel tijdelijk een ander onderkomen vinden. De planning was in 2012 nog om in 2014 te beginnen met de bouw van het gebouw.
Foto: Dongen Nieuws
In het najaar van 2012 organiseerde de gemeente Dongen een speciale inloopavond waar de inwoners van het dorp mee konden praten over het plan van eisen, het ontwerp en wat de inwoners precies verwachtten van een MFA. Doel van de avond was om breed gedragen ideeën en suggesties voor de MFA in beeld te brengen. Daarbij werd ook bekeken wat financieel haalbaar was. In 2015 werden partijen gevonden die van het MFA hun huis wouden maken: Stichting DonckHuys (theater en exploitatie), Theek 5 (bibliotheek), het KunstPodium (muziek-, kunst- en cultuuronderwijs) en ContourdeTwern (welzijnswerk). Na deze bekendmaking bleef de gemeente actief in gesprek met de bewoners door informatieavonden te organiseren.
Het winnende ontwerp voor het nieuwe MFA kwam begin 2016 van de hand van Coen Smits van KDV Architectuur uit Eindhoven, in samenwerking met BMV, Complan en BPEM. Het ontwerp, waarbij ruimte en licht een grote rol speelt, werd met applaus ontvangen. “Je kunt overal door het gebouw heen kijken. Van buiten kun je zien wat er binnen gebeurt”, zei Smits tijdens de avond. Het ontwerp hield rekening met het nabij gelegen park, dat heeft zich vertaald in een paviljoen geheel van glas. Ook was er veel aandacht voor duurzaamheid. De twee grote bomen die bij de huidige Cammeleur stonden moesten gespaard blijven, waar zelfs in het ontwerp rekening mee is gehouden.
In september 2016 werd begonnen met het slopen van Cammeleur om plaats te maken voor het MFA. De enige punt van discussie was de naam: de naamcommissie voor het MFA koos voor VAN DONGEN. Toen deze keuze eind 2016 naar buiten kwam, stuitte dit op veel kritiek. Dongenaren zagen graag de naam Cammeleur ook het nieuwe gebouw sieren. De kritiek zorgde ervoor dat begin 2017 werd gekozen om de inwoners te laten stemmen. Na wat opstartproblemen koos uiteindelijk een overweldigende 87,7% van de stemmers voor de Cammeleur.
Momenteel wordt er nog druk gebouwd aan het nieuwe MFA van Dongen, dat in 2018 open moet gaan voor bezoekers.