Search
Close this search box.

Hoe zit het met: aandacht voor inclusiviteit?

Artist impression van het regenboogzebrapad in het centrum van Son en Breugel als blijk van inclusiviteit
Foto: Ons Son en Breugel

Son en Breugel praat al jaren over een blijk van inclusiviteit in het dorp, om te laten zien dat iedereen mee kan en mag doen. Hoe staat het er nu mee?

Lantaarnpalen, zebrapad en zwerfkei. Drie voorbeelden van opties die geopperd zijn om in regenboogkleuren de inclusiviteit van Son en Breugel te laten zien. Een idee waar de hele gemeenteraad in 2020 unaniem achter stond. Een regenboogzebrapad haalde het echter niet. Sindsdien is het akelig stil rond het initiatief.

Hoewel de motie ‘aandacht inclusiviteit‘ per 9 juni van dit jaar afgevinkt staat in de administratie van de gemeente, is nog niet alles in de motie uitgevoerd. Naast het jaarlijks op 11 oktober (coming-outdag) hijsen van de regenboogvlag zou er ook een onderzoek plaatsvinden naar de mogelijkheden van het plaatsen van een blijk van inclusiviteit en een open discussie gevoerd worden binnen de gemeenteraad.

Inclusief beleid

In juni van dit jaar is op initiatief van de gemeente een samenspraakbijeenkomst geweest met als thema ‘Iedereen doet mee.’ Inwoners van Son en Breugel konden zich uitspreken over de inclusiviteitsagenda van de gemeente. “Daarin is het verzoek gekomen om tot een inclusief beleid te komen,” zegt de gemeente in een reactie.

Maar wanneer dat verzoek besproken gaat worden binnen de gemeenteraad, is nog niet bekend. De agendacommissie, die bepaalt wat de gemeenteraad bespreekt, heeft sinds de motie aan is genomen inclusiviteit steeds lager op de agenda gezet. Het voornemen is er nog wel. “Dat staat op de planning maar we hebben nog geen concrete datum voor de uitwerking hiervan.”