Zoek
Sluit dit zoekvak.

Huis verkopen in deel Breeakker? Gemeente mag eerst

De fietsoversteek bij de Hendrik Veenemanstraat
Foto: Ons Son en Breugel

Wie in een deel van de Breeakker woont moeten voorlopig eerst bij de gemeente aankloppen als zij hun huis verkopen.

De gemeente gaat in een deel van de wijk Breeakker voorkeursrecht instellen. “De gemeente Son en Breugel overweegt een herontwikkeling, verbetering en intensivering van het gebied ‘Breeakker’ ten behoeve van ‘Wonen met aanverwante voorzieningen’,” zegt wethouder Jelle de Jong (Dorpsvisie) in een brief aan de gemeenteraad. De beslissing is genomen om ‘onbedoelde verkoop’ tegen te gaan.

Op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) mag de gemeente voorkeursrecht instellen. Dat betekent dat als een huiseigenaar zijn huis wil verkopen, dit in eerste aanleg aan de gemeente aangeboden moet worden. De gemeente mag dus als eerste beslissen of zij het huis willen kopen. Wethouder de Jong: “Het gaat hier om een zogenaamde ‘voorlopige vestiging’ die vanaf 18 februari 2023 juridisch in werking is getreden.”

Bekrachtigen

Binnen drie maanden moet de gemeenteraad de beslissing van het college van burgemeester en wethouders bekrachtigen. Als de gemeenteraad instemt, krijgt de gemeente drie jaar lang voorkeursrecht. Als de gemeenteraad niet instemt, kunnen huizen meteen in de reguliere verkoop. Het college gaat de gemeenteraad binnenkort voorzien van alle benodigde stukken om een beslissing te nemen.

Huiseigenaren in het gebied van de Breeakker waar de voorkeursrecht van toepassing is, hebben een aangetekende brief ontvangen. Wat dit precies allemaal inhoudt voor hen, wordt op 2 maart uitgelegd bij een informatiebijeenkomst.