Iedereen profiteert bij aanleg LED verlichting bij SBC

Iedereen profiteert bij aanleg LED verlichting bij SBC
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Een lagere energierekening voor SBC, beter licht voor de voetballers en minder lichtoverlast voor de buurt. Met de overstap van halogeen naar LED wint iedereen.

Technisch directeur van Aerolux, Boudewijn Lie, reisde naar Son en Breugel om de buurt te informeren over de nieuwe LED verlichting. Het bedrijf uit Oldenzaal won de aanbesteding en gaat nu met Sonse LED armaturen van Lumosa onder de arm de verlichting op de velden van SBC verduurzamen. “Lumosa zat al in ons assortiment,” zegt Boudewijn Lie. “Dit kwam toevallig zo uit.” Frank van Gorp, ambtenaar van gemeente Son en Breugel, vult hem aan: “We hebben er in de aanbesteding op aangestuurd om lokale goederen te gebruiken. Koop Sonse waar, dan helpen wij elkaar.”

De huidige halogeenlampen zijn nodig aan vervanging toe. De lampen werden tien jaar geleden opgehangen en voldeden toen aan de gestelde Europese normen en de normen van de KNVB. Maar sinds 2012 is LED hard op weg om de voetbalvelden in Nederland te verlichten. LED biedt een hoop voordelen: minder stroomverbruik, het licht is beter te richten, dimbaar, geeft minder verstrooiing en is op afstand te bedienen. Een kwaliteitsboost voor de Sonse voetbalvereniging.

App gestuurde verlichting

Willem van ’t Geloof (voorzitter van SBC) en Jasper van Zuuren (oud-voorzitter en kartrekker in de verduurzaming van SBC) zijn blij met de nieuwe verlichting. Met de nieuwe verlichting blijft SBC voldoen aan de strenge KNVB eisen. Van Zuuren: “Met een app kunnen de verlichting op afstand aansturen. Hooguit drie mensen krijgen die toegang, dus mensen kunnen niet op eigen houtje het licht regelen.” Ieder veld heeft een bepaalde lichtopbrengsteis. Het trainingsschema kan in de app worden verwerkt zodat de lampen automatisch gaan branden, dimmen en doven. Is het nodig dat er meer of minder licht op de velden schijnt, dan is een simpel belletje naar een vrijwilliger met toegang tot de lampen genoeg.

De buurt is na de uitleg van Aerolux, SBC en de gemeente gematigd positief over de stap. In de Walcherenlaan, Bijenlaan en Rooijseweg is sprake van een bepaalde lichtoverlast. De lichtbombardementen kunnen volgens Lie beter gestuurd en afgesteld worden. Dit moet een verbetering opleveren ten opzichte van de huidige halogeenlampen. Jasper van Zuuren neemt de bezorgdheid van de buurt in ieder geval serieus en gaat gedurende het traject de lichtoverlast in de gaten houden. “Dat de lampen op het hoofdveld op volle sterkte branden is hooguit zes á acht wedstrijden per jaar.” Door de app kan overlast tot een minimum worden beperkt. Aerolux is bereid om de lampen eventueel anders af te stellen, mocht dat nodig zijn.

De aanvang van de werkzaamheden is in week 11 van dit jaar.

Post article

Post article