Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ijsbaan heeft het zwaar: weer en zout spelen parten

Ijsfeest op het Kerkplein in Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

De ijsbaan op het Kerkplein gaat gebukt onder zware weersomstandigheden en ongewenst gedrag.

De afgelopen dagen was het extreem warm voor de tijd van het jaar. Gister lag de maximum temperatuur tegen de 16 graden aan, wat natuurlijk voor het bevriezen van ijs niet werkt.

De bouwen van een overkapping, dit jaar nieuw op de ijsbaan, blijkt een goede beslissing te zijn geweest. Het gedeelte blijft lang uit de zon, waardoor er minder warmte bij het ijs kan komen. Het ijs onder de overkapping is nagenoeg altijd schaatsbaar.

Het rondje om de kiosk, ook dit jaar voor het eerst, wordt gemengd ontvangen. Kinderen vinden het leuk om tikkertje te spelen in de smalle baan, andere klagen over het ontbreken van bewegingsvrijheid. En ook het rondje om de kiosk heeft de eerste paar dagen moeite gehad om ijs te vormen, waardoor het rondje later open ging dan gepland.

Gister is er een nieuwe ijsbaan geplaatst in de hoop meer koelend vermogen te produceren. Ook heeft de brandweer gisteravond ruim 2000 liter water extra op de baan gelegd.

Maar het meest vervelende bleek vanochtend, toen er in de nacht zout op de baan gestrooid te zijn door onbekenden. Door het zout lost het ijs op, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is de baan nog schaatsbaar vandaag.

Lees ook