Search
Close this search box.

Illegale bewoning arbeidsmigranten geconstateerd in twee panden

Politie agent met bodycam
Foto: Wikipedia CC0

Gisteren heeft het Dommelstroom Interventie Team (DIT) bij vier locaties in Son en Breugel een controle uitgevoerd op de huisvesting van arbeidsmigranten. Bij twee panden trof het DIT illegale bewoning aan. Bij één ervan bleken de woon- en leefomstandigheden onveilig. De arbeidsmigranten hebben deze woning inmiddels verlaten en zijn door de eigenaar overgebracht naar een hotel.

Bij drie locaties was de inschrijving Basisregistratie van de bewoners niet op orde en ook werden brandonveilige situaties aangetroffen. De overtredingen worden nu verder onderzocht. De eigenaren van alle bezochte locaties werkten mee aan de controle.

Slechte werkomstandigheden in combinatie met slechte huisvesting en onveilige leefomstandigheden van arbeidsmigranten worden gezien als arbeidsuitbuiting. Dat is een vorm van mensenhandel. Bij mensenhandel gaat het om het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met het gebruik van dwang. Slachtoffers worden gedwongen om in vaak slechte omstandigheden te werken en tegen geen of te weinig salaris.

Bij de controle waren de volgende instanties betrokken: gemeente Son en Breugel, politie Oost-Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).