Zoek
Sluit dit zoekvak.

Imkerscollectief de Honingtuin wint Frans Zaal Bokaal

Imkerscollectief de Honingtuin wint Frans Zaal Bokaal, de duurzaamheidsprijs
Foto: Ons Son en Breugel

Een deskundige jury boog zich over de aanmeldingen voor duurzaamheidsprijs de Frans Zaal Bokaal, die dit jaar naar de Honingtuin gaat.

De Frans Zaal Bokaal werd uitgereikt tijdens de Avond van de Duurzaamheid, georganiseerd door de gemeente. De prijs is in het leven geroepen om duurzame initiatieven in Son en Breugel te stimuleren. De bokaal heeft de vorm gekregen van een knotwilg gekregen omdat de boom in de winter een levenloze stam is, maar in de lente opbloeit tot iets moois.

“Frans Zaal was een bewogen lid van de gemeenteraad en was heel veel met duurzaamheid bezig,” zegt Hans Gaillard over de bokaal. “Zo heeft hij er voor gezorgd dat we een zwaluwtil kregen in Sonniuspark. Ook is hij jaarlijks het gezicht geweest namens de IVN tijdens de Boomfeestdag. Het is heel goed dat deze bokaal naar Frans vernoemd wordt zodat we kunnen blijven denken aan zijn pleidooi voor een groener Son en Breugel.”

De jury, met daarin naast de burgemeester ook Jan van Lieshout namens Ondernemersvereniging Ekkersrijt en het IVN, koos voor imkerscollectief de Honingtuin omdat de tuin een beschermde omgeving is voor bijen, een insectensoort dat het momenteel moeilijk heeft maar erg belangrijk is voor bloemen en planten.

De prijs werd uitgereikt door jeugdgemeenteraadsleden Fenna Bosch van basisschool de Bloktempel en Aimee Lombarts van basisschool de Sonnewijzer, die beide afgevaardigd waren om mee te denken over de winnaar van de bokaal.

Naast de Frans Zaal Bokaal is er ook een jeugdprijs uitgereikt aan Mees Beärda van basisschool de Krommen Hoek en Hidde Dekkers van basisschool de Ruimte. Zij kwamen met het idee om speeltoestellen in te zetten om energie op te wekken. Als voorbeeld werd de energy slide gepresenteerd, dat het glijden van kinderen gebruikte om stroom te produceren.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play